Tko kome daje?

Čović zaokružuje i ne odgovara Izetbegoviću

Podsjećamo, čelnik SDA, Bakir Izetbegović, rekao je kako su HDZ-ove blokade na federalnoj razini umanjile šanse za postizanje dogovora.
Vijesti / Politika | 26. 11. 2021. u 11:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nitko nikome ne može nešto dati ili uzeti, nego je to regulirano Ustavom i pravilom tri konstitutivna naroda, tako da njegov stav nije za komentar'', rekao je čelnik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović upitan da komentira izjave lidera SDA Bakira Izetbegovića o smanjenju nadležnosti Doma naroda u Federaciji BiH.

Ponovio je, izvještava N1, kako je pitanje Izbornog zakona ključni proces koji će da usmjeri sve buduće odnose, posebno u FBiH.

Rekao je da je neophodno privesti kraju izmjene Izbornog zakona kako bi se spriječila diskriminacija, nametanje političkih predstavnika i majorizacija.

Čović je rekao i da se nada da će pregovori o izmjenama Izbornog zakona biti nastavljeni sljedećeg tjedna, te da će se “do kraja tjedna i zaokružiti”.

Podsjećamo, čelnik SDA, Bakir Izetbegović, rekao je kako su HDZ-ove blokade na federalnoj razini umanjile šanse za postizanje dogovora.

''Ovo što traži HDZ za Predsjedništvo BiH, mi smo to bili spremni dati jednostrano u vrijeme Aprilskog paketa i Fuelleovim modelom. Sad to više nismo spremni zbog ovoga što su uradili. Sad će morati dati u Domu naroda mehanizme koji će zauvijek onemogućiti ovakvo ponašanje kako su se ponašali u protekle tri godine. I bez toga neće dobiti ono za što su zainteresirani'', rekao je Izetbegović u intervjuu za BHRT.

Dodao je da u FBiH ''neće biti dvije izborne jedinice i da neće biti asimetričnih rješenja'', ali da je moguće riješiti pitanje izbora članova Predsjedništva uz istovremeno rješavanje pitanja ovlasti i nadležnosti domova naroda, na način da oni razmatraju isključivo pitanja koja se odnose na zaštitu vitalnih nacionalnih interesa.

''Oni su nama zaustavili 150 raznih odluka i zakona, od toga 37 zakona. Recimo, strategija koja se odnosi na prostorno uređenje FBiH je sedam godina na čekanju u Domu naroda. Oni nemaju pravo na te stvari. Kladioničari u BiH zarade više nego Elektroprivreda, svi ovi rudnici i Telecom zajedno. Nisu dopustili da ih oporezujemo. To nije vitalni interes hrvatskog naroda. To možda jeste vitalni financijski interes nekih političara. Morat će odustati od toga da rade takve stvari'', izjavio je Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close