Susret u Mostaru

Čović-Wigemark: Što je osnova filozofije europske BiH

''Za nas je jednakopravnost tri konstitutivna naroda, legitimno predstavljanje, osnova filozofije buduće europske BiH'', kazao je Čović.
Vijesti / Politika | 25. 01. 2019. u 13:29 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Jasno opredjeljenje HDZ-a i strateški interes hrvatskog naroda u BiH je euroatalantski put'', rekao je čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon susreta sa šefom Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnarom Wigemarkom.

Čović je rekao kako će tamo gdje djeluju stranke članice HNS-a stvarati takav ambijent.

''Ne postoji nikakva prepreka da još ubrzanije idemo da realiziramo naš kandidatski status. Upoznao sam Wigemarka oko našeg stava oko izbornog zakona, da implementiramo izbornu vlast na razini FBiH. Vjerujem da nemamo drugog puta u BiH da ne biramo riječi koje će uznemiravati bilo koga, riječi mržnje, a počesto su u eteru'', poručio je Čović.

Čović je rekao da je europskog dužnosnika upoznao s pregovorima o formiranju vlasti. Čelnik HDZ-a BiH rekao je kako se ne smije ići s pojedinačnim inicijativama koje trebaju stvarati neugodnosti na političkoj sceni.

''Rekao sam da u izbornoj kampanji i četiri mjeseca iza kampanje nismo nikad koristili riječi koje bi trebale bilo koga povrijediti. One su bile uljuđene. S druge strane, insistiramo da se prema hrvatskom narodu kao konstitutivnom ima takav odnos od strane predstavnika ostala dva naroda. Zbog toga je za nas jednakopravnost tri konstitutivna naroda, legitimno predstavljanje, osnova filozofije buduće europske BiH'', kazao je Čović.

Foto: Bljesak.info / Čović i Wigemark

Wigemark je rekao kako je ovo jedan u nizu sastanaka koje obavlja s predstavnicima vodećih stranaka u zemlji.

''Glavna tema je formiranje vlasti s ciljem upoznavanja o namjerama i planovima o formiranju vlasti na svim razinama. Važno je u svjetlu aplikacije za članstvo u EU, na proljeće europska Komisija bi trebala izraditi svoje mišljenje o aplikaciji koja će ići na ocjenu zemljama članicama i važno je da se provedu izborni rezultati'', rekao je.

Kaže kako su Čović i on razgovarali na temu smanjenja tenzija.

Foto: Bljesak.info / Dobrodošlica za Wigemarka

''Postoji tendencija da se tenzije podižu da se uvijek govori o krizama. Ohrabrujem ga i druge da se okrenu kompromisima i suradnji jer ova zemlja može napredovati samo kroz međusobno poštivanje. Politički lideri se trebaju sa svoje strane pobrinuti kakve će ocjene imati u europskoj školi kojoj teže'', rekao je naglasivši kako će o svemu izvijestiti europske čelnike koji će odlučivati na proljeće o aplikaciji BiH za članstvo.

Osvrnuo se i na inicijativu SDA da će na Ustavni sud poslati naziv Republike Srpske te je upitao hoće li ovakve inicijative ubrzati ili usporiti provedbu izbornih rezultata.

''Neke dodatne tenzije u BiH su zadnja stvar koja nam je potrebna, posebno u ovom razdoblju nakon izbora. U ovom trenutku bilo bi najvažnije da se fokusiramo na provedbu izbornih rezultata'', rekao je Wigemark nakon sastanka s Čovićem u Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close