Dragan Čović

Teško me itko može uvjeriti da možemo biti podjeljeniji nego što u ovom trenutku jesmo

''Izborni zakon BiH isključivo je pitanje vladavine prava, ljudskih prava, institucionalne ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i svih građana BiH'', rekao je Čović.
Vijesti / Politika | 20. 12. 2018. u 20:29 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović istaknuo je da o konstitutivnosti u BiH nema pregovora i da se prava konstitutivnih naroda ne mogu uvećavati ili smanjivati po potrebi i želji, bilo manjine, većine ili predstavnika međunarodne zajednice.

"Teško me itko može uvjeriti da možemo biti podjeljeniji nego što u ovom trenutku jesmo. Razgradnja klime povjerenja kojom se svjesno potiču pripadnici jednog naroda da glasaju protiv onoga što je dominantno izraz volje drugog naroda jeste nasrtaj na prava i slobodu tog naroda, manipulacija i zloupotreba demokracije bez presedana", rekao je Čović na božićnom prijemu predstavnika hrvatskog naroda u institucijama BiH.

Foto: Fena / Božićni prijem

Prema njegovim riječima, Izborni zakon BiH isključivo je pitanje vladavine prava, ljudskih prava, institucionalne ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i svih građana BiH.

"Takvo njegovo razumijevanje je jedina alternativa scenarijima podjela koje se tendenciozno vezuju, ne samo za ovo pitanje, već i za pitanje položaja i konstitutivnosti Hrvata u BiH, kao i angažman političkih predstavnika Hrvata koji uživaju punu podršku hrvatskog naroda u ostvarivanju tih ciljeva", poručio je Čović.

On je naveo da svi narodi i građani BiH svoja prava crpe iz Ustava.

"Time su sve naknadne interpretacije i mišljenja suvišna i na kraju irelevantna. Ustav daje okvir i smjernice, a Ustavni sud nam je do sada razjasnio sve ono što se dalo naslutiti kao nepoznanica", rekao je Čović i dodao da nema razloga da se bilo ko pravi nevješt ili da ne razumije osnove ustavnog poretka i svega što on zahtijeva u smislu definiranja pozicije svakog od tri konstitutivna naroda i uređenja njihove ravnopravnosti.

Foto: Fena / Dodik na prijemu

Prema njegovim riječima, možda će jednoga dana doći vrijeme za neki novi ustavni sporazum koji će osvježiti i ojačati odnose u BiH.

Čović je pozvao na izlazak iz začaranog kruga političkih taktiziranja i nadmudrivanja, te na umjerenost.

"Bez tih vrijednosti nećemo moći sačuvati naše bogatstvo različitosti koje je osnova stabilnosti i sigurnosti BiH", dodao je Čović.

Predsjednik HNS-a smatra da interakcija i komunikacija u BiH mogu pomoći i približavanju članstvu u EU, što je vanjskopolitički cilj zemlje.

Foto: Fena / Božićni prijem predstavnika hrvatskog naroda u institucijama BiH

"Nema nam druge nego okrenuti se jedni drugima i suradnji. Nova godina, koja je pred nama, je nova prilika, a Božić nam ulijeva nadu i daje snagu da obnovimo vrijednosti koje su potrebne da uspostavimo dijalog, vratimo povjerenje i pokrenemo izgradnju zajedničke BiH, a ne nečije", poručio je Čović.

Prijemu u Parlamentarnoj skupštini BiH prisustvovali su predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović, predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić, predstavnici institucija BiH, Republike Srpske, Federacije BiH, kardinal vrhbosanski Vinko Puljić, predstavnici diplomatskog kora i međunarodnih organizacija, uključujući i EUFOR.

 Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović izjavio je večeras novinarima kako duboko vjeruje „da ćemo brzo imati Vijeće ministara BiH“. 

''To je nešto što možemo uraditi danas, jer imamo dogovor, partnerstvo oko jedne ideje da imamo Vijeće ministara. Nikakvu koaliciju, partnerstvo imamo, Vijeće ministara da može normalno raditi. Za sve drugo trebat će nam vremena'',  smatra Čović. 

Dodao je da će implementacija odluka koje je donio SIP BiH „morati proći još kojekakve provjere“. 

''Ali sam uvjeren da moramo vrlo brzo naći partnere koji žele promijeniti odnose u BiH, primarno oko odluke Ustavnog suda, da jedan narod drugom ne bira predstavnike. Drugim riječima, morat ćemo se dogovoriti oko Izboronog zakona da bi mogli napraviti koalicije koje mogu voditi BiH naprijed, prije svega prema Europskoj uniji'', kazao je Čović.

Kopirati
Drag cursor here to close