Satanak u Sarajevu

Čović upoznao Dodika s organizacijom izbora u Mostaru

"Uglavnom oko tih stvari imamo suglasnost i imali smo ga dosad. Idući tjedan ću sa Radončićem i Izetbegovićem sjesti kao partner, da vidimo da li ta partnerstva daju rezultat ili ne i kako se dalje oko svega ponašati".
Vijesti / Politika | 13. 02. 2020. u 16:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Za mene je osnova naš ustav, Dayton, legitimnost, konsenzus oko svih pitanja kada izlazimo vani. Zna se kako koje pitanje funkcionira i kako se dogovara, a ne pojedinačno da izlazi kako ko hoće", poručio je nakon današnjeg sastanka s Miloradom Dodikom, Dragan Čović.

Istaknuo je da smatra da u budućnosti slijedi više sastanaka kao današnji.

Foto:Fena / Čović je istakao da je za njega osnova svakog odlučivanja u ustavu, Daytonu i legitimnost

"Mislim da će ovakvih sastanaka biti češće u vremenu ispred nas. Htio sam da se upoznam s odlukama koje su donijeli predstavnici srpskog naroda u BiH. Čini mi se da smo u jednoj teškoj problematici funkcioniranja svih institucija u BiH. To nas je u zadnjih godinu i po dana udaljilo od svih integracijskih ambicija. Ja sam upoznao Dodika o onome što radimo kako bismo riješili pitanje izbornog zakonodavstva, kako organizirati izbore u Mostaru", kazao je i dodao:

"Uglavnom oko tih stvari imamo suglasnost i imali smo ga dosad. Idući tjedan ću sa Radončićem i Izetbegovićem sjesti kao partner, da vidimo da li ta partnerstva daju rezultat ili ne i kako se dalje oko svega ponašati".

Čović je istakao da je za njega osnova svakog odlučivanja u "ustavu, Daytonu i legitimnosti".

"Kriza je nagrizla neke druge pore, biće najvjerojatnije ovo što je gospodin Dodik rekao, ja sam rekao i ranije što mislim o procesima u kojima sudjeluju međunarodni predstavnici. Za mene je osnova naš ustav, Dayton, legitimnost, konsenzus oko svih pitanja kada izlazimo vani. Zna se kako koje pitanje funkcionira i kako se dogovara, a ne pojedinačno da izlazi kako ko hoće".

Odgovarajući na novinarska pitanja, kazao je da je HDZ BiH zajedno sa SNSD-om prije nekoliko godina govorio kako treba riješiti pitanje Izbornog zakona, prenosi N1.

Foto:Fena / Sastanak HDZ-a BiH sa SNSD-om

"HDZ ja mislim zajedno sa SNSD-om je prije 4-5 godina rekao da ćemo uspostaviti tim stručnjaka koji će načiniti zakon koji definira rad Ustavnog suda. Mislim da je to jedno od pitanja koje je davno trebalo riješiti".

"Kako možete biti zadovoljni ako nemate svoje predstavnike? Kako možete biti zadovoljni ako su dva bošnjačka člana Predsjedništva izabrana bošnjačkim glasovima? Na nama je da sukladno Ustavu, našem kapacitetu sa partnerima tražimo rješenje kako to otkloniti. Za mene je ključna legitimnost i konsenzus, to je početak i kraj ustavne stabilnosti BiH", poručio je Dragan Čović.

Kopirati
Drag cursor here to close