Izrazio mišljenje

Čović: U iduća dva mjeseca priču privesti kraju

''Imamo dovoljno prostora i mudrosti da na neki način stvorimo ambijent da se može uspostaviti vlast na svim razinama i da ove tri preostale godine iskoristimo na pravi način'', kazao je.
Vijesti / Politika | 31. 10. 2019. u 12:28 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH Dragan Čović kazao je u četvrtak kako se nada da će se na sastanku sa Strankom demokratske akcije (SDA), koji će se održati 7. studenoga u Mostaru, pronaći način za stvaranje ambijenta da se vlast u BiH može uspostaviti na svim razinama.

Istaknuo je kako će predstavnici HDZ-a i SDA-a na sastanku razgovarati o dvije teme.

''Prva tema je suradnja između dviju političkih opcija koje predstavljamo s ciljem osnaživanja povjerenja koje je vidno poljuljano u zadnjem vremenu, a druga izborno zakonodavstvo'' kazao je Čović novinarima u Mostaru.

Pritom je izrazio mišljenje kako postoji dovoljno prostora da se u naredna dva mjeseca pokuša privesti kraju priča oko uspostave vlasti koja, po njegovim riječima, dugo traje.

''Mislim da imamo dovoljno prostora i mudrosti da na neki način stvorimo ambijent da se može uspostaviti vlast na svim razinama i da ove tri preostale godine iskoristimo na pravi način. Isto tako, razgovor sa SDA je samo prvi u nizu, bit će tu još puno razgovora sa svim drugim političkim opcijama kako bi mi u ova načela na kojima gradimo opstojnost BiH, naš euroatlantski put, ekonomsko-socijalnu stabilnost, a naravno i izmjene izbornog zakonodavstva, ugradili jednu agendu koju možemo slijediti do kraja ovog izbornog ciklusa'', istaknuo je Čović.

Jedini uvijet uspostava vlasti 

Naveo je kako je uspostava vlasti jedini uvjet da BiH zajedno sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom postane kandidat za članstvo u EU.

''Sve druge uvjete, kad je u pitanju otpočinjanje pregovaračkog procesa, Bosna i Hercegovina je već odavno ispunila predajom upitnika i dodatnih odgovora tako da vjerujem da u naredna dva mjeseca možemo stvoriti tehničke preduvjete, a to je vlast koja normalno funkcionira i radni ambijent u BiH. Svi drugi, formalni uvjeti koji su pred nas stavljeni, potpuno su ispunjeni i ako budemo dovoljno mudri i odlučni, u svibnju, kada će se o tome odlučivati u Zagrebu, možemo biti u istom pregovaračkom procesu zajedno s dvije spomenute zemlje'', kazao je Čović.

Dodao je kako je siguran da će u svibnju hrvatski premijer Andrej Plenković učiniti sve kako bi Bosna i Hercegovina dobila to svoje mjesto.

''Mi naravno moramo uraditi svoj dio posla i nitko nam ništa neće pokloniti, ali sve je u našim rukama'', zaključio je predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close