Znanstveno-stručna konferencija

Čović: U BiH ne postoji hrvatsko pitanje

''Ja vjerujem da postoji pitanje Bosne i Hercegovine i njene potrebe da potpuna jednakopravnost za sva tri konstitutivna naroda, zajedno sa svima drugima, treba biti dogovorna europskoj'', između ostalog je rekao Čović
Vijesti / Politika | 15. 03. 2018. u 11:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ove godine smo u konferenciji stavili temu rješenje hrvatskog pitanja za europsku BiH, pitanje koje je opet provokativno, jer ja vjerujem da ne postoiji hrvatsko pitanje u BiH. Postoji pitanje Bosne i Hercegovine i njene potrebe potpune jednakopravnosti za sva tri  tri naroda zajedno sa svim drugima'', rekao je Dragan Čović, na otvaranju dvodnevne znanstveno-stručne konferencije  pod nazivom ''Rješenje hrvatskog pitanja za europsku Bosnu i Hercegovinu'', koja se održava pod visokim pokroviteljstvom Ureda predsjedatelja Predsjedništva BiH.

''Svi smo ovdje da kroz pet sesija otvorimo mnoga pitanja koja će uvelike pomoći da ova međunarodna konferencija s međunarodnim učešćem  bude u punini vrednovana onako kako to treba i priliči od svih onih koji će analizirati naš rad. Prošloggodišnja konferencija je u sovm nazivu 'Hrvati nositelji europskih vrijednosti' imala jedan upitnik, jednu provokaciju koju je trebalo otkloniti, upravo  raspravama koje smo dvodnevno vodili ovdje.'', rekao je Čović.

Dodao je kako su i ove godine na agendu stavili temu 'Rješenje hrvatskog pitanja za europsku Bosnu i Hercegovinu, opet provokativno jer vjerujem da ne postoiji hrvatsko pitanje Bosne i Hercegovine.

''Ja vjerujem da postoji pitanje Bosne i Hercegovine i njene potrebe da potpuna jednakopravnost za sva tri konstitutivna naroda, zajedno sa svima drugima, treba biti dogovorna europskoj'', između ostalog je rekao Čović dodajući da je prošlogodišnja konferencija urodila plodom.

''Nakon prošlogodišnje konferencije,  dobili smo odluku Ustavnog suda BiH, kojajasno i nedvosmislenog govori o poziciji konstitutivnih naroda u BiH , nužde legitimnog predstavnika na svim administrativnim razinama i to je možda viša vrijednost od puno drugih koju smo očekivali svo ovo vrijeme'', kazao je Čović.

Kad s ove konferencije dobijemo zbornik radova, Čović smatra ''da ćemo moći reći da smo ponudili riješenje za Bosnu i Hercegovinu, koje je riješenje i za hrvatski narod''.

''Izmjenama izbornog zakona vjerujem da ćemo stvoriti uvjete za održavanje izbora u listopadu, za stjecanje kandidatskog statusa BiH za članstvo u Europskoj uniji, aktivaciju MAP-a i puno drugih reformskih aktivnosti koje će uslijediti'', kazao je Čović. uvjeren da će znanstveno-stručni skup zaključcima koje će usvojiti dati dobrinos za modernu BiH u kojoj će hrvatski narod biti ravnopravan s druga dva naroda u BiH.


Kopirati
Drag cursor here to close