HRS

Čović u Banja Luci nije predstavljao HNS

U priopćenju kojeg potpisuje predsjednik HRS-a Slaven Raguž navodi se kako Čoviću nije bilo mjesto u Banja Luci i da je to ''eklatantno gaženje dostojanstva Hrvata u BiH''.
Vijesti / Politika | 10. 01. 2019. u 10:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Smatramo obveznim precizirati kako Dragan Čović i predstavnici hrvatskog naroda na proslavi Dana RS nisu predstavljali HNS nego HDZ BiH'', objavila je Hrvatska republikanska stranka navodeći kako ''sudjelovanje na predstavi na kojoj se nagrađuje ratni zločinac i izdajničko dizanje ruku za Proračun kojim Sarajevo preuzima vlast nad Mostarom i županijama, pokazuje hrvatsku politiku bez imalo vizije, cilja, smjelosti i identiteta''.

Politika je to, smatra HNS, podilaženja svakome, osim svome narodu.

Bi li Dodik promatrao defile hrvatskih vojnih redova

''Republika Srpska kao entitet je potpisana u Daytonu, gdje su potpis, pored predstavnika Srba, stavili i predstavnici Hrvata i Bošnjaka. Sasvim je legitimno da srpski narod u BiH proslavom obilježava svoje blagdane, pa i ovaj. Legitimno je i da sami definiraju scenarij svečanosti. No, za nas Hrvate, pravo pitanje je: je li mjesto Draganu Čoviću na svečanosti na kojoj se samo malo ranije, citiramo, „za izvanredne uspjehe u komandovanju i rukovođenju jedinicama vojske srpske u oružanoj borbi s neprijateljem i oslobađanju Republike Srpske“ odlikovalo ratnog zločinca Slavka Lisicu? Je li mjesto bilo kojem legitimno izabranom predstavniku na takvoj proslavi?'', navodi HRS.

U priopćenju kojeg potpisuje predsjednik HRS-a Slaven Raguž navodi se kako Čoviću nije bilo mjesto u Banja Luci i da je to ''eklatantno gaženje dostojanstva Hrvata u BiH''.

''Smatramo obveznim precizirati kako Dragan Čović i predstavnici hrvatskog naroda na toj proslavi nisu predstavljali HNS, kako tvrde mediji koji, nego HDZ BiH. Ne sporimo odlazak na proslavu dana RS-a, nego činjenicu da nakon što se saznalo za odlikovanje ratnog zločinca Lisice legitimni hrvatski predstavnici, s Čovićem na čelu, nisu napustili proslavu. Ovima što pravdaju Čovića, postavljamo protupitanje: je li ikada Milorad Dodik ili ijedan politički predstavnik srpskog naroda prisustvovao obljetnicama osnutka HRHB, i da jeste, kako bi se, po njihovom mišljenju, on ponašao kada bi se odlikovalo generala Gotovinu? Bi li Dodik promatrao defile hrvatskih vojnih redova, kao što se u Banja Luci promatralo defile vojnika Kraljevine, Jugoslavije, VRS-a, itd. Dakle, u Banja Luci smo, osim Dodikove predstave, gledali Čovićev nedostatak bilo kakvog osjećaja nacionalnog dostojanstva'', navodi stranka.

Glasovi za proračun

HRS navodi kako to da pojam nacionalnog dostojanstva uopće ne postoji kod hrvatskih političkih predstavnika, dokazuje i dizanje ruku za proračun Federacije BiH koje se dogodilo vremenski paralelno s odlikovanjem Slavka Lisice u Banja Luci.

''Predstavnici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, u suradnji s onom SDA koja je organizirala i infrastrukturno potpomogla izbor Željka Komšića, bespogovorno izglasovaše protuustavno definirani i za Hrvate diskriminatorski proračun Federacije. Zastupnici oba HDZ-a su svojom rukom podržali da se Proračun grada Mostara i njegovo izvršenje definira u Sarajevu, unatoč odluci Ustavnog suda koja ide u prilog mostarskoj lokalnoj samoupravi'', navodi HRS.

Ističe se kako su glasovanjem za Proračun podržali financiranje ''protuustavnih ministarstava koja su u proteklom razdoblju brojne ovlasti sa županijske razine prebacili na Federaciju, institucija i subjekata koji godinama ne posluju po zakonu i gomilaju milijunske dugove na postojeće dugove, dok recimo egzistencija Aluminija Mostar visi o niti''.

Gaženje Deklaracije

''Je li to taj legitimitet za kojeg se borimo? Još svježih sjećanja na ugodnu šetnju ministrice obrane Marine Pendeš sa Željkom Komšićem, a imajući u vidu ovo što se dogodilo u Banja Luci i Sarajevu, postavljamo i pitanje koja je razlika između legitimno izabranih predstavnika i onih nametnutih?'', navodi HRS i poziva hrvatske dužnosnike da pročitaju Deklaraciju HNS-a od 28.2.2015.

''Vidjet će te kako gazite dokument koji bi morao biti vodilja svih hrvatskih političkih predstavnika. Iziđite malo na ulice, među narod kojeg tobože branite i za kojeg se borite. Bit će vam jasno kako u jednakoj mjeri u kojoj politika drugih naroda obespravljuje Hrvate, vaša potkupljivost, domoljublje s izvješenom cijenom, zaboravljanje identiteta u trenutku prolaska kroz tunel na Ivanu i politika osobnih koruptivnih interesa od Hrvata čine nacionalnu manjinu bez narodne vizije, dostojanstva zajedništva i održive budućnosti u ovakvoj BiH'', navodi HRS.

 

Kopirati
Drag cursor here to close