#SrebrenicaGenocide

Čović: Svjesni patnje i bola koji nastaju u odsustvu mira, gradimo europsku budućnost BiH

"Svjesni patnje i bola koji nastaju u odsustvu mira, gradimo europsku budućnost naše domovine utemeljenu na načelima istine, uvažavanja i pomirenja", istaknuo je Čović.
Vijesti / Politika | 11. 07. 2020. u 15:59 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici oglasio se i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović s porukom da budućnost naše domovine treba da počiva na istini.

Čović je na svom Twitter nalogu uz oznaku #SrebrenicaGenocide napisao:

"Svjesni patnje i bola koji nastaju u odsustvu mira, gradimo europsku budućnost naše domovine utemeljenu na načelima istine, uvažavanja i pomirenja", istaknuo je Čović.

U povodu 25. obljetnice genocida u Srebrenici, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković poručio je da žrtve jednog od najstrašnijih zločina na europskom tlu nakon Drugoga svjetskog rata ne smiju i nikad neće biti zaboravljene.

"Prošlo je četvrt stoljeća od jednog od najstrašnijih zločina na europskom tlu nakon Drugoga svjetskog rata, koji se dogodio u Srebrenici. Danas se s pijetetom prisjećamo više od 8.000 bošnjačkih muškaraca, dječaka i civila ubijenih u Srebrenici i duboko suosjećamo s njihovim obiteljima i najmilijima. Žrtve Srebrenice ne smiju i nikad neće biti zaboravljene", navodi u priopćenju hrvatski premijer.

Genocid u Srebrenici potvrđen je presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, a osuđeni su i njegovi glavni začetnici, ratni zločinci Ratko Mladić i Radovan Karadžić.

Zločin u Srebrenici tragična je i neosporna činjenica koja opominje i traži da se nikad više ne ponovi. Svi zajedno, poručio je Plenković, moramo angažirano nastaviti raditi na utvrđivanju i predstavljanju istine o Srebrenici.

"Hrvatska će kao prijateljska i susjedna zemlja uvijek pomagati Bosnu i Hercegovinu u izgradnji kvalitetnije budućnosti kao zemlje tri ravnopravna konstitutivna naroda, a osobito na njezinom putu prema članstvu u Europskoj uniji", istaknuo je Andrej Plenković i u ime Vlade Republike Hrvatske i osobno, izrazio duboko poštovanje obiteljima žrtava.

Kopirati
Drag cursor here to close