Priča o gubljenju

Čović: Stožerni grad se ne može usporediti sa Sarajevom i Banja Lukom

''To je stožerni grad jer sve institucije Hrvata stoluju stolnim gradom. Za bošnjački narod sve institucije su u Sarajevu, za srpski u Banja Luci. Za Mostar idu drugačija pravila. Mostaru se ne bih sada posvećivao'', rekao je.
Vijesti / Politika | 16. 11. 2020. u 10:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"U nekim sredinama imate blagi uspon ili blagi pad, što je normalno, ali u osnovi moramo istaći zadovoljstvo'', rekao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović na press-konferenciji povodom lokalnih izbora.

Rekao je kako su lokalni izbori u Bosni i Hercegovini rađeni u posebnim uvjetima, te da mu je drago da nije bilo izraženijih incidenata u izbornom procesu.

"Nekih problema je bilo, ali ne toliko da bi moglo obezvrijediti ovaj proces koji smo imali, koji možemo nazvati demokratskim", rekao je Čović, prenosi N1.

"Što se tiče HDZ-a BiH, možemo biti jako zadovoljni rezultatom. Imati 20 načelnika/gradonačelnika i više od 300 vijećnika, rezultat je koji zaslužuje posebnu pažnju. Radili smo taj posao dosta dobro, iako nije bilo klasične izborne kampanje, poslali smo snažnu poruku i to je ono što ćemo ubuduće raditi. Izbori traju četiri godine i za novi ciklus treba danas početi raditi", istaknuo je predsjednik HDZ-a BiH.

Video: Čović: HDZ BiH zadržao poziciju stožerne hrvatske stranke

Kada se gleda pojedinačno, po kantonima, kako je rekao Čović, na cijelom prostoru BiH su uravnotežili svoj izborni rezultat.

''Čestitka svim onim koji su izabrani. Vjerojatno ćemo sutra znati rezultate što se tiče vijećnika, ali se rezultat već osjeća. Što se tiče HDZ-a, upućujemo jedno veliko hvala svima koji su prepoznali ono za šta se zalažemo i bavit ćemo se analitikom a onda ćemo se okrenuti gradu Mostaru i izborima tamo, da na sličan način završimo i taj proces", kazao je.

Na pitanje u vezi s rezultatima u Sarajevu i Banjaluci, odnosno revoltu građana koji su izabrali druge partije u svojim sredinama, te da li se plaši da će isti slučaj biti i u Mostaru, Čović je rekao kako se u nekim sredinama već nekoliko ciklusa biraju isti ljudi te da je normalno da dođe do zasićenosti i da opozicija bude izbor.

"Ne možemo povezivati Banja Luku, Sarajevo i Mostar. Kad gledamo glasačko tijelo u Banja Luci i nacionalnost, tamo su predstavnici srpskog naroda u cjelini i koja opcija tu pobjeđuje, recimo s pozicije neke analtike i ne mora biti presudno za politiku koja će se voditi na toj zajednici. Kad je u pitanju Sarajevo, na isti način. Sarajevo čini 99 posto bošnjačkog stanovništva pa je isti odgovor kao za Banja Luku. U Mostaru imate potpuno drugo. Imate jedinu multietničku sredinu u Mostaru, multikulturalnu, ali mislim da HDZ i Hrvatski narodni sabor se može s ponosom baviti narednih 35 dana aktivnostima za pripremu za grad Mostar i očekivati kvalitetan rezultat. To je stožerni grad jer sve institucije Hrvata stoluju stolnim gradom. Za bošnjački narod sve institucije su u Sarajevu, za srpski u Banja Luci. Za Mostar idu drugačija pravila. Mostaru se ne bih sada posvećivao, to ćemo pri kraju ovog tjedna intenzivirati", rekao je Čović.

Predsjednik HDZ-a BiH je rekao kako je važnije da se u prvih šest mjeseci završi priča u Parlamentu o Izbornom zakonu te da do 2022. godine postoje pravila koja će se znati ranije.

Kopirati
Drag cursor here to close