Čović na konferenciji

'Trebamo pomoć od prijatelja iz Europske unije i Hrvatske'

Čović je dodao kako je sada ključno razriješiti probleme nastale zbog nametanja političkih predstavnika Hrvatima na posljednjim izborima, ali i oko izbora gornjeg, nacionalno koncipiranog Doma naroda Federacije BiH.
Vijesti / Politika | 29. 10. 2018. u 13:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je u ponedjeljak u Mostaru kako problemi nastali zbog izigravanja volje naroda na posljednjim izborima ne smiju utjecati na europski put zemlje te je izrazio očekivanje da će im u tome snažno pomoći institucije Europske unije i Republike Hrvatske.

"Iskušenja koja ispred sebe imamo sami trebamo rješavati uz pomoć prijatelja iz Europske unije, prije svih Republike Hrvatske, ali svih onih članica s kojima ćemo ovih dana razgovarati kako nadomjestiti slabosti koje pokazujemo u funkcioniranju Bosne i Hercegovine, da ne ostave traga kad je u pitanju dinamika priključenja Europskoj uniji", rekao je Čović govoreći na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji posvećenoj približavanju te zemlje EU-u i o ekonomskim reformama.

Čović je dodao kako je sada ključno razriješiti probleme nastale zbog nametanja političkih predstavnika Hrvatima na posljednjim izborima, ali i oko izbora gornjeg, nacionalno koncipiranog Doma naroda Federacije BiH.

Po njemu, rješenja se moraju temeljiti na presudama Ustavnog suda i ustavu kako bi se izbjegle mogućnosti manipulacija s legitimnim predstavljanjem naroda.

Čović je u obraćanju na konferenciji u Mostaru dodao kako je za BiH, uz rješavanje političkih prijepora, važno usporedno raditi na europskim integracijama kao izlazu iz sadašnje krize.

"Snažno ćemo i dalje zagovarati europske integracije. To je imperativ, prioritet svih prioriteta, kad je u pitanju Bosna i Hercegovina, ne samo njezina vanjska politika, nego i osnova unutarnje politike", dodao je odlazeći hrvatski član BiH Predsjedništva.

Pri tome je upozorio kako BiH mora imati na umu da su u svibnju izbori za Europski parlament  zbog čega je pozvao da se ubrzaju reforme.

"Duboko vjerujem da smo spremni na ovaj iskorak, te da ćemo čitav paket reformske agende uskoro ponuditi našim europskim prijateljima", dodao je Čović.

U Mostaru se održava dvodnevna znanstvena konferencija pod nazivom "Gospodarski sustav Europske unije i pridruživanje Bosne i Hercegovine - izazovi i politike ispred nas'.

Zajednički su je organizirali Ekonomski fakultet Sveučilišta u Mostaru i Asocijacija za studije Europske zajednice u BiH (ECSA BiH), te će biti izloženo 40 znanstvenih radova uz sudjelovanje izlagača iz sedam zemalja, prenosi Hina.

 

Kopirati
Drag cursor here to close