Titula

Čović primajući titulu: Sada je vrijeme da kažu o meni

Čović se tijekom boravka u Zagrebu sreo s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem te predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem.
Vijesti / Politika | 19. 06. 2018. u 15:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Neka mi dragi Bog pomogne da sve što radim, radim za dobro čovjeka!'', izjavio je čelnik HDZ-a BiH i član Predsjedništva BiH Dragan Čović nakon dodjele počasnog doktorata Sveučilišta u Zagrebu.

''Moj životopis, ili dio njega koji smo čuli, kao i moja životna opredjeljenja daju se prepoznati u svakodnevnici. Potičem sve oko sebe da mi svojim kritičkim osvrtom pomažu, da mi budu poticaj. Nastojim ne komentirati izrečeno, koliko god to može biti politički pogrešno i rizično. Stoga i ovih dana, kada sam iznova, u izuzetno složenom vremenu, prihvatio kandidaturu za hrvatskog člana Predsjedništva, poslao sam poruku. Svi oni koji mogu nešto kazati o meni kao osobi, kao inženjeru, menadžeru, profesoru ili političaru sada je vrijeme da to kažu. Zar ima prikladnijeg vremena za takve kritičke osvrte od izborne kampanje u BiH.  Eto, takav je moj pristup životu i njega sam izgradio kroz obiteljski odgoj, obrazovanje i profesionalno izrastanje. Stoga jedno veliko hvala svima koji su oblikovali moju osobnost kroz ovih šest desetljeća. Kao što su moji roditelji i moja obitelj i prijatelji mene učinili ponosnim, nadam se da ni ja njih nisam razočarao'', rekao je Čović pred znanstvenim i političkim uzvanicima na ceremoniji.

 

''Poštovani rektore Boras, Vi ste drugi mandat na čelu najdugovječnije, najistaknutije i najorganiziranije visokoškolske institucije hrvatskog naroda. To s ponosom naglašavate u svim Vašim istupima. Kada stojeći ispred Vas primam za mene neponovljivu počast, kroz Vas sagledavam sve one velikane koji su gradili stoljetnu tradiciju Zagrebačkog sveučilišta, i kroz nju baštinili sve ono na što sam kao pripadnik ove zajednice preponosan. Povijest institucije na čijem ste čelu, ovim današnjim činom, zajedno sa vašim Senatom i suradnicima, prenosite na mene i sve institucije koje predstavljam, kako u hrvatskom narodu, jednako tako i u cijeloj mojoj domovini Bosni i Hercegovini. Siguran sam da čast koju danas primam jednako tako prihvaća i naše Sveučilište u Mostaru, čije sam dijete. Neka i ovo bude jedan od načina da se zahvalim svojim profesorima i svom Sveučilištu. Ovo je priznanje i za sve njih'', rekao je Čović.

Podsjećamo, sredinom svibnja Senat Sveučilišta u Zagrebu je, na prijedlog rektora Damira Borasa, iako ne jednoglasno i iako uz javna protivljenja, dodijelilo počasni doktorat Čoviću.

Inače, Čović se tijekom boravka u Zagrebu sreo s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem te predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem.

"Predsjednik Hrvatskoga sabora izrazio je snažnu potporu jednakopravnosti i ravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH s ostala dva naroda, te naglasio važnost  izbora legitimnih predstavnika Hrvata na svim političkim razinama", kaže se u priopćenju.

Sugovornici su razgovarali i o važnosti suradnje dviju zemalja vezano uz migrantsku krizu.

Nakon Zagreba, Čović odlazi na službeni put u Rusiju, a pretpostavlja se da će nazočiti utakmici hrvatske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu.

Čović  održao predavanje 'Euroatlantske integracije BiH i Republika Hrvatska'

U prigodi dodjele počasnoga doktorata Sveučilišta u Zagrebu, hrvatski član Predsjedništva BiH akademik Dragan Čović danas je u Zagrebu održao i predavanje pod nazivom "Euroatlantske integracije Bosne i Hercegovine i Republika Hrvatska". 

Predavanju su, između ostalih zainteresiranih, nazočili i politički dužnosnici iz BiH i Hrvatske, kao i članovi akademskih zajednicu dviju zemalja, priopćila je Služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH. 


Kopirati
Drag cursor here to close