Ne nasjedajte na provokacije

Čović: Presuda je zločinačka prema hrvatskom narodu

Čović je rekao kako ne treba nasjedati na provokacije, jer je ovaj sud politički sud te ima ''neke drugačije zadatke''
Vijesti / Politika | 29. 11. 2017. u 15:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ono što očekujem je da ostanemo do kraja smireni, da nema razloga unositi paniku, a pogotovo ne nasjedati provokacijama kojih će biti iz različitih centara u BiH i dalje'', rekao je Dragan Čović nakon izvanredne sjednice HNS-a.

Čović je rekao kako ne treba nasjedati na provokacije, onih  koje žele ohrabri iseljavanje iz BiH, jer on smatra kako je u ovoj državi moguće živjeti.

Ne nasjedajte na provokacije

''Naša poruka svima nama u BiH, a primarno Hrvatskom narodu je jedinstvo Hrvatskog narodnog sabora i hrvatskog naroda,a mi smo danas to proglasili prioritetom svih prioriteta. To je nešto što treba obilježiti naše dalje političko djelovanje, kako bi do kraja radili na potpunoj jednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH. Poručujem svima da ne nasjedaju na provokacije. Prvo poručujem da ne nasjedaju na provokacije svi oni prema kojima će danas netko zloupotrijebiti presude i otvarati neke nove presude prema svim časnicima HVO-a. I tu nam treba do kraja smirenost'', kazao je Čović dodajući da ne treba dopustiti da prevlada strah.

Pozvao je sve da u svakom dijelu BiH do kraja dostojanstvo i  smireno svi ostanu dostojanstveni, a posebno u dijelovima gdje su dominantni sukobi između bošnjačkog i hrvatskog naroda.

''Mislim da nam danas, više nego ikad, treba ta opredijeljenost hrvatskog i bošnjačkog naroda da gradimo suživot, unatoč što ovu presudu doživljavamo kao dodavanje ulja na vatru da se rasplamsaju nezadovoljstva. Održivost BiH, primarno ovisi o statusu Hrvata u BiH, i zbog toga je ključni naglasak da ćemo kroz HNS  graditi europsku Bosnu i Hercegovinu. Kroz europsku BiH ćemo osigurati jednakopravnost sva tri naroda'', rekao je Čović govoreći o zaključcima HNS-a.

Ovih dana će kaže, biti puno sastanaka kako bi se primirile mnoge stvari i spriječila nestabilnost u BiH.

Čović smatra da se moglo učiniti više da presuda ne bude ovakva.

Pomogli smo koliko smo mogli

''Svi smo mogli učiniti više na način da pomažemo onima koji su dospjeli u Haag prije 13 godina. U kojoj mjeri smo znali cijeniti i pomagali obiteljima to je druga stvar, iz samog sustava funkcioniranja haaškog suda je jasno koliko smo daleko mi iz BiH mogli dobaciti. Zbog tog smo dali jasan karakter presudi. Ako u presudi čujete da rušenje Starog mosta nije zločinački čin jer je bio vojni legalni objekt, a s druge strane čujete druge stvari koje je teško razumjeti, onda je uistinu teško da je itko od nas mogao više uraditi s haaškim tribunalom. Činili smo u mjeri u kojoj se to moglo učiniti'', rekao je Čović komentirajući što su Hrvati mogli učiniti vezano za ovu presudu.

Međutim, smatra Čović toliko nedovršenosti i onoga što su čuli jasno govori u kom pravcu je išla priprema procesa, pa i činjenica da traje 13 godina i sedam mjeseci.

''Nama je apsolutni apsurd i neprihvatljivo, očekivali smo oslobađajuću presudu. Svi smo očekivali jučer da ćemo te ljude dočekati i da će biti na slobodi. Naravno da smo bili spremni na sve drugo, jer svi smo mi svjesni da ovo nije sud pravde i da je ovo politički sud koji ima neke drugačije  zadatke'', kazao je Čović dodajući da je ono što je neprihvatljivo da nijednom riječju kroz optužnicu se nisu mogli čuti da je neka od navedenih osoba u sudu  bilo što osobno učinila.

Šamar svim časnim Hrvatima

''S te strane UZP je nešto što je neprihvatljivo, zbog tog sam kazao da mi cijenimo da je ovo primarno poruka i zločin prema svim časnim predstavnicima časnika HVO-a i svim Hrvatima u BiH'', kazao je Čović.

''HNS je jedinstven oko čina presude i trebamo je prepoznati nepriohvaljitvu za nas i ona je pravno neutemeljena, neprincipijelana do kraja, rekao bih da je zločinačka prema svakom čansom predstavniku HVO-a'',

''Svi ovdje dobro znamo Praljka, razgovarao sam s njim i njegovom suprugom prije nekoliko mjeseci. On je na ovaj način pokazao koliku je žrtvu spreman podnijeti da bi kazao kako Slobodan Praljak nije zločinac. Jer se tako ponašao za vrijeme rata a takav mu je bio odnos prema svima. Haški tribunal nije mogao dobiti na svom zaključivanju, ali ovo je poruka koja je poslana cijelom svijetu, a preko njih  svakom od pojedinačnih sudaca koji su marionete svih koji su ih tamo poslani i ne treba se više skrivati njihov status. Ja mislim da se gora poruka za njih na  ono što se radilo u BiH od '91. kad je počela agresija pa do '95'', kazao je Čović.

Odnosi BiH i Hrvatske

Odnosi BiH i Hrvatske bit će na pragu daljeg jačanja međusobne suradnje. Hrvatska je uvelike pomagala sve ove godine da se osamostalimo kao normalna država, pomaže nam u europskom putu, u samom ratu da ne ponavljam koliko izbjeglica je primljeno u Hrvatsku. Ja sam uvjeren da pažljivim isčitavanjima detalja, Hrvatska što se mene tiče nema niti će imati nikakvu odgovornost, jer to odgovara pravnoj stvarnosti, ali morat ćemo pojačati komunikaciju.

S druge strane BiH je suživot tri naroda u političkom izvršnom zakonodavnom i pravnom smislu, te svaki stav BiH je stav i Hrvatskog naroda, a mi se što prije moramo krenuti budućnosti.

Sutra je postrojavanje OSBiH

Sutra je postrojavanje OS BiH i kao vrhovni zapovjednik sutra trebam s drugim članovima postrojiti jedinice gdje su i članovi HVO-a i druge vojske koje su izašle iz sukoba i danas imaju jednu organiziranu vojsku. Dogovorili smo se da ćemo to dostojanstveno odraditi.

Bit će puno onih koji će na ovakvoj presudi razrađivati neke druge modele kako napraviti dodatnu nestabilnost u BiH osobito na komunikaciji između hrvatskog i bošnjačkog naroda.

Kopirati
Drag cursor here to close