Veze sa stvarnošću

Čović pisao strancima: Sudjelujete u politizaciji

Čović je napisao kako prijedlozi koji su izneseni u smislu provedbe odluke Ustavnog suda ''nisu i ne mogu biti prijedlozi niti jedne stranke, pa ni HDZ-a BiH''.
Vijesti / Politika | 05. 06. 2018. u 09:05 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Kao legitimni predstavnik hrvatskog naroda u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine te  kao predsjednik stranke koju ste, na neprimjeren i neprihvatljiv način, javno prozvali kao glavnog krivca ističem kako sam bio neugodno iznenađen priopćenjem i njegovim sadržajem, za koje odgovorno tvrdim da nema nikakve veze sa stvarnošću'', napisao je predsjednik HDZ-a BiH i član Predsjedništva Bih Dragan Čović u pismu stranim veleposlanstvima u BiH te OSCE-u i OHR-u.

Čović nije dobio pismo

Kako je priopćeno iz HDZ-a BiH, Čović je u pismu istaknuo kako se prije četiri dana u javnosti pojavilo pismo za koje mediji tvrde da su ga potpisali predstavnici veleposlanstava Kanade, Francuske, Njemačke, Japana, Nizozemske, Španjolske, Turske, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, te Ureda visokog predstavnika i OSCE-a.

''Dalje, mediji navode kako u tome pismu, jer ja osobno nisam dobio primjerak navedenoga, HDZ BiH označavate kao stranku koja nije istinski zainteresirana za provođenje odluke Ustavnog suda BiH o Zakonu o kaznenom postupku, kojim bi se zadovoljili međunarodni standardi te osigurao učinkovit rad tužiteljstva i suda na razini BiH'', naveo je Čović.

Istaknuo je kako ih želi upozoriti ''o nekoliko bitnih činjenica'' navodeći kako je proces pripreme izmjena ovog zakona u smislu provedbe predmetne odluke Ustavnog suda BiH ni po čemu se ne razlikuje od ostalih sličnih procesa koji imaju svoj točno definiran metodološki i institucionalni slijed.

Nitko nije reagirao

''U pripremi prijedloga izmjena zakona sudjelovala je međuresorna radna skupina sastavljena od renomiranih stručnjaka, predstavnika relevantnih institucija s različitih razina, koji su vrlo dobro upućeni u navedenu tematiku, ali i potpuno svjesni svih standarda, kako profesionalnih tako i u smislu poštivanja vladavine prava i temeljnih ljudskih prava, što je i osnova onoga što nalaže odluka Ustavnog suda'', naveo je Čović  ističući kako su tijekom postupka ''pribavljena sva potrebna mišljenja svih relevantnih institucija i ta su mišljenja, prema informacijama kojima raspolažem, u cijelosti pozitivna''.

''Osim radne skupine, u kreiranju prijedloga rješenja sudjelovao je i ekspertni tim koji je financiralo i čiji rad je pratilo Veleposlanstvo SAD-a. Podsjećam Vas i da su u okviru ovoga procesa bile predviđene i javne konzultacije na kojima su se mogle iznijeti sve sugestije, eventualne primjedbe i prijedlozi poboljšanja te dati jasna ocjena šire zainteresirane javnosti za prijedloge s kojima su izašli radna skupina i stručni tim Veleposlanstva SAD-a, što je samo po sebi dovoljno jamstvo transparentnosti i vjerodostojnosti cijelog procesa. Imajući u vidu izuzetno veliko zanimanje dijela međunarodne javnosti za ovo pitanje, iznenađuje, međutim, da nitko nije reagirao niti je imao primjedbu tijekom razdoblja konzultacija, koje su bile otvorene čak dvadeset i jedan dan. O sadržajima prijedloga koje je kreirala radna skupina trebalo se očitovati i Vijeće ministara, ali iz nepoznatog razloga do današnjeg dana nisu stavljeni na dnevni red, a o zakonodavnom postupku u okviru kojeg bi se dodatno vrednovali da i ne govorimo'', napisao je Čović.

Dodao je kako prijedlozi koji su izneseni u smislu provedbe odluke Ustavnog suda ''nisu i ne mogu biti prijedlozi niti jedne stranke, pa ni HDZ-a BiH''.

Nema mjesta za slobodne i proizvoljne procjene

''To u suštini nisu ni prijedlozi ministra pravde, budući da se tim pitanjem bavilo posebno ustrojeno stručno tijelo, a o svim sadržajima tek se trebaju očitovati i Vijeće ministara i Parlamentarna skupština BiH na način predviđen ustavom i zakonom. Tragom navedenog, uvjeren sam kako nema mjesta za slobodne i proizvoljne procjene kojima se potpuno neopravdano odgovornost nastoji prebaciti na teren djelovanja političkih stranaka. Takav pristup je izrazito tendenciozan i ničim utemeljen, iz naprijed navedenih razloga. HDZ BiH je samo jedna od parlamentarnih stranaka, a činjenica da je njezin ministar na čelu resornog ministarstva ne predstavlja ništa jer on zapravo ne kreira prijedloge koje nalazite spornim. Proces izmjena svih zakona, pa tako i Zakona o kaznenom postupku, mora pratiti ono što je definirano našim ustavom i zakonima, uz što preciznija određenja i odredbe koje jamče učinkovitost pravosudnih i agencija za provođenje zakona u smislu uporabe potrebnih istražnih radnji, ali i istovremene zaštite temeljnih ljudskih prava'', naveo je čelnik HDZ-a BiH.

Napisao je kako ''osjeća dužnost upoznati ih da njihovi istupi istupi, koji su zasnovani na nepotpunim informacijama, nepotrebno doprinose stvaranju negativne percepcije javnosti''.

''Pri tome izvan svih standarda sudjelujete u politizaciji jednog važnog unutardržavnog pitanja u predizbornoj kampanji, čime postajete dio nje, što je apsurdno. Pozivam Vas da pomognete da se diskusiju o ovom veoma važnom pitanju vrati u okvire struke i institucija jer očito postoji  potreba za istinitim i kvalitetnijim informiranjem, a kako bi se kompetentno i konstruktivno moglo sudjelovati u raspravi o ovom pitanju. Izbjegavanjem suvišne politizacije smanjili bi se nepotrebni i neprimjereni pritisci, a domaće institucije bi neometano mogle završiti posao oko primjene optimalnih rješenja sukladno najboljim međunarodnim praksama i standardima'', naveo je Čović u pismu koje je adresirano na Veleposlanstvo Kanade u BiH, Veleposlanstvo Francuske u BiH, Veleposlanstvo  SR Njemačke u BiH, Veleposlanstvo Japana u BiH, Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske u BiH, Veleposlanstvo Kraljevine Španjolske u BiH, Veleposlanstvo Republike Turske u BiH, Veleposlanstvo Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH, Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u BiH, OSCE te OHR.

Kopirati
Drag cursor here to close