Sjednica HNS

Čović: Ovo nije zemlja u kojoj bi željeli živjeti

Čelnik HDZ-a rekao je kako će se nakon kampanje za lokalne izbore posvetiti isključivo Izbornom zakonu.
Vijesti / Politika | 29. 10. 2020. u 14:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Svakodnevno svjedočimo da nam ne funkcionira izvršna i zakonodavna vlast, pravosuđe, da ovo nije zemlja u kojoj bi željeli živjeti'', rekao je čelnik HDZ-a BiH i predsjednik HNS-a Dragan Čović nakon sjednice predsjedništva HNS-a.

Rekao je kako se u zemlji ništa neće moći riješiti dok ne sjednu svi politički predstavnici i ne dogovore ključne stvari kao i provedbu 14 zahtjeva EU te zemlja dobije kandidatski status.

Čelnik HDZ-a rekao je kako će se nakon kampanje za lokalne izbore posvetiti isključivo Izbornom zakonu.

Foto: Bljesak.info / Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović

''Dok to ne promijenimo bit će samo operativne aktivnosti'', rekao je i dodao kako za promjene izbornog zakonodavstva treba šira podrška političkih subjekata.

''Moramo napraviti red. To je način da opet sjednemo zajedno. Drugog puta nema. Ovdje se ništa ne može dogoditi dok ne sjednu svi legitimno izabrani predstavnici i ne donesu odluke kroz zakonodavnu i izvršnu vlast kako bi država počela funkcionirati i dobiti kandidatski status", rekao je Čović.

Čović je istaknuo kako očekuje da se razgovori sa SDA obave do polovine prosinca, a sve na tragu sporazuma koji su potpisali u Mostaru, o čemu su svjedočili međunarodni dužnosnici, američka administracija, britanska administracija, EU, OHR i OEBS.

"Moramo pokazati vjerodostojnost, jer zašto sjedati više oko bilo čega ako ono potpisano nismo u stanju sprovoditi. Očekujem jako puno, s tim što se ne zanosimo, razgovor dvije stranke nije rješenje bilo kog problema. Mi ćemo svakako nakon 15. studenog imati razgovore, moguće s ovim istim ljudima koje sam spomenuo. Mi moramo iduće godine u prvih šest mjeseci u parlamentu završiti priču o Izbornom zakonu i to mora biti preduvjet našeg kandidatskog statusa", naveo je Čović.

Najavio je kako će HNS kroz dvadesetak aktivnosti govoriti o navršavanju 25 godina od potpisivanja Daytonskog sporazuma kako bi ukazali na neefikasnost BiH i vidjeli koji su problemi, ali i naznačili one koji "brutalno ruše Ustav BiH" pozivajući se na rušenje konstitutivnosti.

Govoreći o izborima, izrazio je očekivanja da će njegova stranka dobiti sve načelnike gdje su Hrvati većina te da će imati više načelnika i općinskih vijećnika nego prije četiri godine.

 

Kopirati
Drag cursor here to close