Stiže lova

Čović: Očekujem da sredstva od MMF-a brzo dođu do Posavske i drugih županija

Dodao je da treba nastaviti planiranom dinamikom aktivnosti u svim resorima. Zdravstvene institucije trebaju imati vrlo jasan iskaz potreba kad je u pitanju Federalno ministarstvo zdravstva, kako bi trajno sanirali ovu oblast.
Vijesti / Politika | 26. 05. 2020. u 14:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović izjavio je nakon posjeta Županiji Posavskoj i razgovora s predstavnicima tamošnjih vlasti da se situacija s pandemijom koronavirusa polako normalizira i da je fokus sve više ne gospodarskom oporavku.

''Nadam se da će u narednih sedam-osam dana stožeri praktički i završiti svoj dio aktivnosti, i time normalizirat život osobito u ovom gospodarskom smislu. Svakako mjere opreza treba i dalje pratiti. Vjerujem također da će sredstva koja su planirana od MMF-a sasvim brzo doći i ovdje, te da će transfer nižim razinama vlasti obuhvatiti tri općine Županije Posavske. Vjerujem također da će još kroz osmi-deveti mjesec biti aktualan još jedan aranžman u smislu pomoći koje više razine vlasti uzimaju od svjetskih financijskih institucija, što bi moglo do kraja pomoći stabiliziranju planiranog proračuna. Uvjeren sam da on neće biti u bilo kakvom deficitu u ovoj godini'', poručio je Čović.

Dodao je da treba nastaviti planiranom dinamikom aktivnosti u svim resorima. Zdravstvene institucije trebaju imati vrlo jasan iskaz potreba kad je u pitanju Federalno ministarstvo zdravstva, kako bi trajno sanirali ovu oblast.

''Upravo zbog korona virusa to možemo trajno napraviti, osigurati jedno normalno poslovanje tih institucija, uz osiguranje nužne opremu za osnovni standard'', kazao je Čović ocjenjujući vrlo korisnim zajedničke sastanke i razmjenu informacija sa županijskim i općinskim dužnosnicima.

Najavio je i mogući dolazak u Orašje, za oko tri tjedna, premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića.

''Sugeriram i ovom sazivu županijske vlade da dinamiziraju projekte. Ovaj prostor, koliko god danas izgleda puno ljepši i bolje nego prije 10 ili 20 godina, mislim da tu ne treba stati. Taj standard treba stalno podizati, jer zato postoje svi preduvjeti da o tom više pričamo. Manje ćemo idući put govoriti o pandemiji, uz jednu ozbiljnost pridržavanja mjera koje stoje pred nama, a više upravo o projektima'', zaključio je Čović.

Obraćajući se na zajedničkoj konferenciji za novinstvo, premijer Županije Posavske Đuro Topić kazao je da je posebna tema razgovora bilo gospodarstvo, stanje u županijskom proračunu te njegovim izmjenama.

''Kroz razgovor je naglašeno je da je veliki teret ove krize na županijama kada je u pitanju zdravstveni sustav i pomoć gospodarstvu, što se odrazilo i na proračun naše župnije. Zato očekujemo da pomoć županijama sa viših razina bude konkretnija i veća, kako bismo svi skupa što prije normalizirali stanje, prvenstveno kada je u pitanju ekonomija. Očekujemo potporu u normaliziranju stanja na granici i nastavak pomoći zdravstvenim ustanovama na području ŽP, nastavku pomoći RH, u čemu nam pomaže predsjednik Čović, tako da očekujemo da se situacija na području Županije Posavske, kao i cijele Federacije postupno i jako brzo normalizira'', kazao je premijer Topić.

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je tijekom dvodnevnog radnog posjeta Županiji Posavskoj sudjelovao u obilježavanju Dana sjećanja u Posavskoj Mahali u općini Odžak, a posjetio je i općinu Domaljevac Šamac.

Kopirati
Drag cursor here to close