Predsjednički izbori

Čović obavio građansku dužnost, pobjednika očekuje u siječnju

Čović je, u obraćanju medija, kazao kako ''ovaj put imamo zanimljive predsjedničke izbore u Republici Hrvatskoj''
Vijesti / Politika | 22. 12. 2019. u 10:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović obavio je svoju građansku dužnost glasujući na izborima za predsjednika Republike Hrvatske.

Čović je, u obraćanju medija, kazao kako ''ovaj put imamo zanimljive predsjedničke izbore u Republici Hrvatskoj'', ali konačnog pobjednika očekuje u drugom krugu izbora.

''Istina sve govori da će biti drugi krug, pa ćemo se morati javiti još jednom ovdje za 15 dana, ali u svakom slučaju izbori su za nas jako važni. Kada već imamo mogućnost, po zakonima Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, glasovati, onda ovo jednostavno treba i iskoristi'', kazao je.

Od posebnog značaja za bh. Hrvate je, kako je naveo, hrvatsko presjedanje Europskom komisijom, a poruke koje dolaze sa Pantovčaka ''uvijek se daleko čuju i ja se nadam da ćemo imati kontinuitet tih poruka''.

''Pozvao sve glasače u Bosni i Hercegovini da podrže kandidata HDZ-a i vjerujem da ćemo o tome, u konačnici, 5. siječnja, moći svjedočiti'', rekao je Čović novinarima.

Foto: Bljesak.info / Čović na predsjedničkim izborima RH 2019.
Foto: Bljesak.info / Čović na predsjedničkim izborima RH 2019.
Foto: Bljesak.info / Čović na predsjedničkim izborima RH 2019.

Od 11 kandidata i kandidatkinja za predsjednika Republike prvi je, točno u 7 sati - odmah nakon otvaranja birališta u zagrebačkom naselju Špansko, glasovao nezavisni predsjednički kandidat Dario Juričan.

U 9 sati u zagrebačkom naselju Gračani glasovao je nezavisni kandidat za predsjednika Miroslav Škoro.

Glasovao je i premijer Andrej Plenković.

Birače koji odluče ispuniti svoju dužnost, dočekat će glasački listići s imenima 11 predsjedničkih kandidata, svaki birač zaokružuje samo jedno ime, odnosno redni broj ispred odabranog kandidata, na način da to bude čitko i jasno kako bi listić bio važeći.

Na listićima su imena Nedjeljka Babića (HSSČKŠ), Ante Đapića (DESNO), Kolinde Grabar Kitarović (HDZ), nezavisnih Daria Juričana i Mislava Kolakušića, Dejana Kovača (HSLS), Zorana Milanovića (SDP), nezavisne Dalije Orešković, Katarine Peović (RF), Ivana Pernara (SIP) te nezavisnog Miroslava Škore.

Hrvatski predsjednik bira se većinskim izbornim sustavom, treba dakle dobiti većinu glasova svih birača koji su glasali.
Ukoliko se to ne dogodi, dvoje kandidata s najvećim brojem glasova ide u drugi krug koji se održava za 14 dana, u ovom slučaju 5. siječnja 2020. godine.

Prve izborne rezultate Državno izborno povjerenstvo objavit će u 20 sati, a osvježavat će ih svakih 10 minuta.

Prvi će se rezultati temeljiti na uzorku od 15-ak posto, mahom manjih biračkih mjesta, a do 22 sata moglo bi ih biti obrađeno 70-ak posto.

Kopirati
Drag cursor here to close