Čović: Izvjesno je da BiH u 2018. neće dobiti kandidatski status za prijem u EU

Pogled na patnju koju u ovo blagdansko vrijeme osjećaju mnogi diljem svijeta, neka nama budu opomena i poticaj da se okrenemo drugačijoj budućnosti, poručio je Čović.
Vijesti / Politika | 21. 12. 2017. u 23:18 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović je, obraćajući se prisutnima na božićnom prijemu čiji je on domaćin bio večeras u Sarajevu, kazao da nas je predblagdanska radost iznova okupila i dala nam priliku da kroz nesvakidašnje pozitivno ozračje Božića promotrimo životnu svakodnevnicu i pošaljemo bratsku poruku dobrote svima onima koji to od nas očekuju.

"Ohrabruje nas snaga zajedništva koju svojom brojnošću večeras možemo poslati svima onima koji u ovo predbožićno vrijeme žele čuti poticaj za rješenje svih životnih kušnji kojima smo izloženi", naveo je on.

Istaknuo je da nikada kao u ovo vrijeme, kada slavimo dolazak Malog Isusa, nismo upućeni jedni na druge.

Po njegovim riječima, Božić jeste ljubav kojom se poziva na hrabrost da darujemo drugom ono što želimo sebi i darujemo sebe za drugoga; hrabrost da prihvatimo drugog i drugačijeg u punini različitosti; hrabrost prihvaćanja našeg životnog poslanja, istog onog koje su imali naši roditelji kada su nama poklonili život; hrabrost da ostajući u svojoj domovini preuzmemo odgovornost i zajedno gradimo bolje sutra; hrabrost u traženju vjere i nade, da imamo snage ustrajati u svome naumu o boljoj budućnosti...

"Ova naša domovina Bosna i Hercegovina neće sama od sebe postati bolja, pravednija, organiziranija, razvijenija, europski integriranija, to samo mi možemo osigurati. Ova naša domovina neće sama od sebe postati tolerantnija prema svim različitostima koje je prožimaju, neće se sama od sebe osloboditi ožiljaka rata i ratne boli koji se osobito ovih dana ponovo proživljava, mi smo pozvani da to napravimo", kazao je Čović.

Dodao je da "ova naša domovina neće sama od sebe osigurati unutarnju jednakost tri konstitutivna naroda koja ju čine, niti će sama od sebe osigurati ponos svakom od predstavnika naroda da biraju svoje legitimne predstavnike, to ponovno samo mi možemo i moramo učiniti".

"Kada sagledamo koliko u suštini malo trebamo jedni za druge učiniti, s pravom se pitamo zašto to ne činimo kako bi se otrgnuli iz užasa i opterećenja prošlosti i okrenuli budućnosti. Okrenimo se oko sebe, sve je više područja u svijetu izloženo ratnim prijetnjama, s nevjericom gledamo na ratne strahote i nove sigurnosne prijetnje. Slušamo o najužasnijim zločinima uime vjere, nacije, boje kože i drugih umišljenih različitosti. Najveću cijenu uvijek plaćaju najslabiji", naveo je predsjedavajući Čović.

Pogled na patnju koju u ovo blagdansko vrijeme osjećaju mnogi diljem svijeta, neka nama budu opomena i poticaj da se okrenemo drugačijoj budućnosti, poručio je Čović.

"Želim nam svima dragi prijatelji da ozračje Božića iz nas izbaci najrazličitije međusobne strahove, a istovremeno ljubavlju Malog Isusa obdari nas spomenutim hrabrostima kojima ćemo svoju domovinu učiniti ljepšim mjestom za život. Neka dragi Veliki Bog učini da tako i bude“, kazao je Čović, te čestitao Božić i Novu 2018. godina.

Božićnom prijemu nazočili su brojne uzvanici, predstavnici političkog, javnog, kulturnog i vjerskog života u BiH, te predstavnici diplomatskog kora.

Prijemu nije naztočio član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Čović je nakon uvodnog obraćanja dao i izjavu za medije u kojoj je kazao da će naredna godina sigurno biti bolja od trenutne, jer "će se svi truditi da urade ono što nisu u protekle dvije godine".

"Ona će svakako biti bolja nego 2017. Ne zbog toga što ćemo se mi posebno potruditi i nešto napraviti, nego zbog toga što smo stvorili preduvjete da u izbornoj godini uvijek svi čine sve da se pokažu kao uspješni. Tako da iduće godine očekujte gradnju cesta koje nismo gradili zadnje dvije godine, energetskih postrojenja koja također nismo gradili protekle dvije godine", kazao je Čović.

Dodao je da se ni iduće godine neće dobiti kandidatski status, te da će suštinske promjene čekati naredne izbore.

"Istina, završili smo europski put onim pitanjima kojim smo trebali. Iduće godine sasvim je izvjesno da nećemo dobiti kandidatski status jer smo svima u svijetu pokazali da šaljemo potpuno različite iz BiH o potpuno istoj stvari za koju smo se nekad dogovorili. Ali, svi žitelji BiH će živjeti bolje jer ćemo se mi svi jako truditi da pokažemo da smo najbolji političari.

Godina će biti puna suficita na svakom nivou vlasti i puna novih ideja i investicija. Suštinske promjene će čekati, siguran sam, naredne izbore", kazao je predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Kopirati
Drag cursor here to close