Susret s Dodikom

Čović: Ne postoji nikakav sklad između mene i Izetbegovića

Nakon razgovora s predsjednikom bh. entiteta RS Miloradom Dodikom u Banja Luci, rekao je kako očekuje da se sadašnja, izuzetno teška situacija zbog nefunkcioniranja institucija, koliko-toliko popravi
Vijesti / Politika | 09. 10. 2017. u 11:19 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je kako je uvjet da BiH dobije kandidatski status usvajanje seta zakona o trošarinama, proračuna i slanje odgovora na Upitnik Europske komisije i da je nužno bar po tim pitanjima postići unutarnji dogovor u BiH i pored teške trenutne političke situacije.

Nakon razgovora s predsjednikom bh. entiteta RS Miloradom Dodikom u Banja Luci, rekao je kako očekuje da se sadašnja, izuzetno teška situacija zbog nefunkcioniranja institucija, koliko-toliko popravi kako bi BiH u sljedećih nekoliko mjeseci dobila kandidatki status za EU.

''Ukoliko bi to uradili, 24. listopada idem u Bruxelles i izvijestit ću o tome visoku predstavnicu za vanjske poslove i sigurnosnu politiku EU Federicu Mogherini. Ako bi postojala spomenuta dinamika, ona bi došla u BiH i poslala poruke u vezi s našim kandidatskim statusom'', dodao je Čović.


Problematične teme


Istaknuo je kako u Parlamentarnoj skupštini BiH postoji nekoliko tema koje su problematične, a kao primjer naveo je Izborni zakon BiH.

Najavio je da će u parlamentarnoj proceduri biti upućene i izmjene Zakona o RTV sustavu, ali i naglasio da je problem što ne postoji sigurna parlamentarna većina na razini BiH.

Dodao i da je jako teška politička situacija u FBiH odnosno u koaliciji koju čine SDA, HDZ BiH i SBB, jer se sve teže mogu dogovoriti, ali očekuje da do toga dođe po određenim pitanjima kao što je proračun.

Čović je najavio da će u sljedećim sedam dana razgovarati i s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem te potom i s predsjednicom i premijerom Hrvatske, Kolindom Grabar Kitarović i Andrejom Plenkovićem o infrastrukturnim projektima, posebno u vezi s mostom u Gradišci.

Istaknuo je da i događaji, kao što je današnja presuda Naseru Oriću "ponovo vraćaju unazad, jer će ta tema sljedećih dana izazvati negativnu međusobnu retoriku".

Čović ističe da će on u takvoj situaciji inicirati životne teme, kako bi se situacija u sljedećih godinu dana do izbora, "držala pod kontrolom".

 Sklad ne postoji

Upitan da prokomentira tvrdnje člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića o lažnom skladu Bošnjaka i Hrvata, odnosno Čovića i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Čović je kazao da ne postoji nikakav sklad između njega i Izetbegovića, jer da postoji oni bi intenzivno radili.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je rekao da je BiH u totalnom zastoju te da je neophodan unutrašnji dijalog kako bi se situacija deblokirala.

Istakao je da njegova stranka podržava izmjene Izbornog zakona BiH, ali ako se o tome ne postigne dogovor i ukoliko mehanizam koordinacije i već postignuti određeni dogovori ne budu funkcionirali, onda se u BiH "nema o čemu razgovarati".

''BiH će upasti u turbulencije i RS trpi štetu zbog toga'', ustvrdio je.

Istaknuo je da se suradnja SNSD-a i HDZ-a odvija u kontinuitetu te da obje stranke podržavaju europski put BiH, s tim da razlike postoje u vezi s kretanjem BiH prema NATO savezu, ali da to nije prepreka u međusobnim odnosima.

Dodik je kazao da organi BiH ne uspijevaju ispuniti osnovne zadatke i da je vidljiv zastoj.

Naglasio je da treba usvojiti zakon o trošarinama koji je blokirao proces EU integracija.

Dodik je kazao i da trenutna nemogućnost osiguravanja parlamentarne većine na razini BiH o temi Ustavnog suda BiH za sada formalno onemogućava dalje djelovanje po pitanju da se strani suci povuku iz te pravosudne institucije.

Kopirati
Drag cursor here to close