Povlačenje crta

Čović najavio još knjiga i pregovore o izborima i resorima

Čović kaže kako se partner mora tražiti na razini načela i da je jedno od tih načela međusobno povjerenje.
Vijesti / Politika | 29. 10. 2019. u 07:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

''Mi do sada nijednom nismo sjeli razgovarati o Vladi FBiH, baš niti jednom. Do sada se razgovaralo o državnoj razini vlasti, Vijeću ministara, dogovorili smo raspodjelu resora. U ovom trenutku razgovarati o tome tko je kriv, zašto nešto ne razgovaramo, a uopće na dnevnom redu nije bila nijednom tema entitetske rezine vlasti,  suvišno je i neću se na tome zadržavati. Evo, prilika je sad da razgovaramo o svim tim temama'', rekao je u intervjuu za Večernji list čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Neotvorena Federacija

Kaže kako se partner mora tražiti na razini načela i da je jedno od tih načela međusobno povjerenje.

''Veže se za to i Izborni zakon. Jer, ne možemo ulaziti u izborne cikluse kao prije godinu i vidimo kakve su posljedice kad dođe nelegitimni predstavnik u Predsjedništvo BiH ili na neku drugu razinu vlasti. Imamo zastoj, opstrukcije, različita tumačenja, viđenja, jednostavno se moramo opredijeliti što želimo. Što se tiče federalne vlasti, mi precizno definiramo da se napravi jedna agenda što ćemo to raditi u naredne četiri godine ili, koliko nam je sad već ostalo, tri. Na kojim načelima ćemo raditi, tko će to raditi, kako podijeliti resore, nijedno od tih pitanja još nismo otvorili, šta uraditi s resorima, jer smo već bili u procesu da nešto promijenimo, pa smo prešutno odustali... Znači, ima mnogo pitanja koja moramo dogovoriti sa SDA prije podjele resora, a ključno je Izborni zakon. Istina, izmjene se provode na državnoj razini, ali je evidentno ključ za rješenje u odnosu SDA i HDZ'', rekao je Čović.

Siguran je da će početi pregovore i o Izbornom zakonu.

Jednostavan stav

''Mi smo u proteklih desetak godina potpisali mnogo sporazuma, sjećam se jednom u Bruxsellesu, gdje su svi bili nazočni, čak sve stranke, gdje smo definirali jedan stav, pod rednim brojem 5, da jedan narod neće drugom birati predstavnike. Jednostavno se moramo osloboditi te mogućnosti da stalno nekome uskraćujemo ili sužavamo prostor za djelovanje. To je načelo na kojem mi inzistiramo. Mi moramo govoriti i o gradu Mostaru, gdje izbore nismo održali 12 godina. Hoćemo li dotaknuti neka tehnička pitanja, moguće, međutim za mene su primarna ova pitanja, koja su i odluka Ustavnog suda, SDA ima neka svoja viđenja pa ćemo vidjeti u kojem će to pravcu ići'', rekao je.  

Kaže kako je njegov stav vrlo jednostavan te ponovio kako Bosna i Hercegovina treba ići euroatlantskim putem te da je to, kad je u pitanju HDZ, prioritet u vanjskoj politici.

Šum

''I taj proces je nezaustavljiv bez obzira na to kako to danas netko razmišlja. Ali, s druge strane, Vijeće ministara je trebalo uspostaviti već ima 7 ili 8 mjeseci, kada smo davno raspodijelili rasore i predstavljati neke preduvjete integracijskih procesa, koji neće završiti ni za 20 godina kako se mi krećemo, mislim da bi zaista bilo kontraproduktivno. Evo, gdje nas je to dovelo. Što se mene tiče, Vijeće ministara je trebalo uspostaviti odmah. Prvi zadaci koji bi se postavili novom Vijeću ministara su integracijski procesi i prema EU i prema NATO savezu, u onoj mjeri da sve odluke za NATO koje smo potpisali, vrijede i da se provode'', rekao je.

Govoreći, između ostalog, o pregovorima lidera, Čović kaže kako je ''najbolji način da se otkloni šum komunikacija'' te da je ''došlo vrijeme da otklonimo nepovjerenje da se omogući da završavamo procese''.

Čović najavio još dvije knjige

Dvoknjižje je jedan od projekata mog političkog djelovanja u proteklih 20 godina, ono će imati još dvije knjige. Prva se zvala "Moja vizija europske BiH", a druga "Odnos s vjerskim zajednicama". Mislim da ćemo do kraja godine završiti i druge dvije knjige. Tu se može pročitati sve što ja mislim o bilo kojem događaju u proteklih 20 godina koji je bio tema u BiH. I svi oni koji možda imaju drugačije mišljenje, koji imaju kritički osvrt na to što ja radim, neka pročitaju što je to radio predsjednik HDZ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close