Na noge Junckeru

Čović: Nadam se da ćemo u Bruxellesu naći rješenje za Izborni zakon

Na pitanje koliko predstojeći sastanak može približiti stavove HDZ-a i SDA kada je u pitanju Izborni zakon, Čović kaže da su razlike još velike.
Vijesti / Politika | 30. 01. 2018. u 09:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović potvrdio je da će se on, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić sutra u Bruxellesu prvo zajednički u svojstvu članova Predsjedništva BiH , a potom i pojedinačno, u stranačkom svojstvu, sastati s predsjednikom Europske pučke stranke (EPP) Joseph Daul.

Kako je pojasnio u razgovoru za "Dnevni avaz", glavna tema razgovora bit će izmjene Izbornog zakona BiH te situacija u našoj zemlji.

Predsjedavajući Predsjedništva kazao je da su njih trojica imali obavezu dostaviti predsjedniku EPP-a svoje viđenje problematike u vezi s Izbornim zakonom te prijedloge kako te probleme riješiti, što je on, kaže, i učinio.

Na pitanje koliko predstojeći sastanak može približiti stavove HDZ-a i SDA kada je u pitanju Izborni zakon, Čović kaže da su razlike još velike.

''Nadam da mi možemo naći rješenje na modelu koji smo usuglasili svi bez izuzetaka u BiH, da predstavnici jednog naroda drugom neće birati predstavnike, kako članove Predsjedništva tako ni u Domu naroda. I dalje osjećam da primarno predstavnici SDA i gospodin Izetbegović danas žele, jednostavno, napraviti status quo u odnosima u BiH kada je u pitanju izborno zakonodavstvo, kako bi se u 10. mjesecu moglo vidno utjecati na odnose unutar hrvatskog glasačkog tijela, odnosno vođenje politike kod hrvatskog naroda'', smatra Čović.

S druge strane, on smatra da će razgovori koji se vode s predstavnicima europske i američke administracije u BiH o Izbornom zakonu dovesti do nekog iskoraka.

''Meni je jedino bitna klauzula u tom svemu da hrvatski narod može birati svoje predstavnike i ako je taj uvjet prihvatljiv svima, onda je lako naći rješenje. Bilo koje rješenje koje osigurava takav rezultat onda je prihvatljivo'', izjavio je Ćović za "Dnevni avaz".

Kopirati
Drag cursor here to close