Potrebno svehrvatsko jedinstvo

Čović: Komemoracijom na Bleiburgu čuvamo sjećanje na sve križne puteve hrvatskoga naroda

Čović je istaknuo nužnost svehrvatskog jedinstva, pogotovo danas kada si i Hrvatska i BiH suočene s problemom demografije.
Vijesti / Politika | 12. 05. 2018. u 17:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pod pokroviteljstvom Sabora Republike Hrvatske i supokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora BiH, a u organizaciji Počasnoga bleiburškoga voda u suradnji s Ravnateljstvom dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, te Hrvatskom katoličkom misijom u Klagenfurtu, na Bleiburškom polju u Austriji održana je komemoracija u povodu 73. obljetnice Bleiburške tragedije, kojoj je nazočio hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Čović je u svom je govoru naglasio da komemoracijom na Bleiburgu ''čuvamo sjećanje na sve križne puteve hrvatskoga naroda''.

"Iskazujući zahvalnost za svaku žrtvu Križnog puta, misa sjećanja i trganja od zaborava Bleiburga neka nas ojača da pošaljemo snažnu civiliziranu poruku i onima koji bi ponovno pisali povijest našeg naroda u ime nas, kojima iznova smeta i ova komemoracija i naše hodočašće”, rekao je. Istaknuo je nužnost svehrvatskog jedinstva, pogotovo danas kada si i Hrvatska i BiH suočene s problemom demografije.

"I sada nam je potrebno, više nego ikada, svehrvatsko jedinstvo. Opet se na kušnju stavlja naša demografska snaga i u Hrvatskoj i BiH. Potaknuti globalnim kretanjima ljudi i potragom za boljim životom, jer svatko iz svoje perspektive smatra da im današnje domovine nisu ponudile dovoljno, počeli smo ponovno napuštati svoja ognjišta i naseljavati druge zemlje”, upozorio je Čović.

Upozorio je i da su Hrvati u BiH neravnopravni spram druga dva naroda te da postoje nastojanja da se Hrvate potpuno obespravi i izbriše. 

"Međutim, kao i mnogo puta do sada, kada smo bili stavljeni na najveća povijesna iskušenja, uspjeli smo se otrgnuti. Uvjeren sam da ćemo ponovno pronaći zajedništvo koje nam je sada potrebno više nego ikad prije te iznaći način i formirati zajednički odgovor na ova moderna iskušenja našeg naroda", kazao je. 

Naglašava i da Hrvati u BiH to ne mogu sami. 

"Treba nam snažna pomoć Vlade RH”, rekao je te zahvalio predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću i ministrima u Vladi RH na zajedničkom traženju nužnih rješenja.


Kopirati
Drag cursor here to close