Brisel

Čović i Zvizdić očekuju pomoć EU zbog migrantskog priljeva

Povjerenik Varhely je također naglasio kako je predstojeći samit u Zagrebu za vrijeme hrvatskog predsjedanja Europskom unijom prilika za fokusiranje na regiju Zapadnog Balkana, te za poticanje razvoja obrazovanja i ekonomije. Istaknuo je zabrinutost
Vijesti / Politika | 27. 01. 2020. u 15:54

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Zastupničkog doma Denis Zvizdić i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović razgovarali su danas u Briselu sa komesarom za proširenje Europske unije Oliverom Varhelyjem, prenosi N1.

Tijekom sastanka, dužnosnici su razgovarali o trenutnoj političkoj situaciji, pozitivnim odnosima i koracima koje Bosna i Hercegovina poduzima na svom europskom putu.

Zvizdić i Čović su iskazali potpunu posvećenost BiH daljem unapređenju procesa europskih integracija, ekonomskom razvoju, jačanju vladavine prava i unapređenju odnosa u regiji posebno se fokusirajući na realizaciju uvjeta za dobivanje kandidatskog statusa za BiH.

Zvizdić je rekao da su europske integracije najučinkovitiji instrument za prihvatanje europskih vrijednosti, za očuvanje stabilnosti i ubrzanje procesa ekonomskog rasta i razvoja, kao i suaradnje u regiji, i da zbog toga put ka punopravnom članstvu za BiH nema alternativu.

Čović je istaknuo značaj europskih integracija u svjetlu jačanja unutrašnje stabilnosti BiH, činjenicu da je formirano Vijeće ministara BiH čime su se stekli uvjeti za nastavak aktivnosti na realizaciji prioriteta na putu europskih integracija, te izrazio očekivanje da će izborni zakon biti dogovoren do početka travnja tekuće godine, čime će biti omogućeno i održavanje izbora u Mostaru. 

Povjerenik Varhely je također naglasio kako je predstojeći samit u Zagrebu za vrijeme hrvatskog predsjedanja Europskom unijom prilika za fokusiranje na regiju Zapadnog Balkana, te za poticanje razvoja obrazovanja i ekonomije. Istaknuo je zabrinutost migrantskim priljevom u regiju.

Tim povodom, Čović i Zvizdić su rekli da se zemlja suočava sa ovim problemom i da BiH i dalje očekuje pomoć EU kao i povećani angažman svih institucija kako bi se ulazak i kretanje migranata stavili pod kontrolu, piše N1.

Sugovornici su prilikom susreta izrazili potpunu opredijeljenost BiH za članstvo u Europskoj uniji. Ističući nužnost dijaloga, suradnje i političke stabilnosti, naglasili su da su reforme ključni korak ka osiguravanju uvjeta za postizanje konkretnih iskoraka u ispunjavanju vanjskopolitičkih ciljeva.

Kopirati
Drag cursor here to close