Sastanak dva HDZ-a

Čović i Plenković složni: Ubrzano riješiti izborno zakonodavstvo u BiH

Ključna tema današnjeg sastanka bilo je predstojeće reformsko razdoblje i ubrzano rješavanje izbornog zakonodavstva i ograničenih ustavnih reformi u BiH.
Vijesti / Politika | 11. 05. 2021. u 19:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Zagrebu je održan sastanak predsjednika HDZ-a BiH i dopredsjedatelja Doma naroda PS BiH Dragana Čovića s predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem.

Na radnom sastanku razgovaralo se o aktualnostima koje se dotiču Hrvatske i Bosne i Hercegovine u kontekstu svih izazova koje obje zemlje imaju u borbi protiv pandemije COVID-19 i u procesu cijepljenja, aktualnostima na razini EU, kao i konkretnoj gospodarskoj i ekonomskoj suradnji dviju zemalja u bilateralnim, regionalnim i europskim okvirima.

Ključna tema sastanka bilo je predstojeće reformsko razdoblje i ubrzano rješavanje izbornog zakonodavstva i ograničenih ustavnih reformi u BiH.

Nakon okončanja izbora u Mostaru, izborni zakon BiH je ostao sljedeći politički preduvjet, kako nalažu odluke i preporuke Europske komisije i Europskog parlamenta, navode iz HDZ BiH.

Premijer Plenković izrazio je potporu u postizanju konsenzusa svih političkih stranaka i institucija oko ovog pitanja koje će usmjeriti europsku budućnost i reformski put Bosne i Hercegovine. Pritom je podsjetio kako je legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda ugrađeno u Daytonski mirovni sporazum i sastavni je dio Ustava BiH, dodaje se.

Čović naglasio je kako uz potporu i medijaciju međunarodnih predstavnika i organizacija, politički akteri u BiH trebaju sami iznaći rješenje na tragu Sporazuma o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona potpisanog u lipnju 2020. godine u Mostaru, kažu iz HDZ BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close