Susret

Čović i Palmer o svemu pomalo

Čović je istaknuo zadovoljstvo političkim pomakom, iako je naglasio stav hrvatskih dužnosnika o nedjeljivosti Lokalnih izbora te novoj izbornoj diskriminaciji Grada Mostara.
Vijesti / Politika | 09. 09. 2020. u 18:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) i zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović danas je razgovarao sa zamjenikom pomoćnika državnog tajnika za europske i euroazijske poslove Sjedinjenih Američkih Država i posebnim izaslanikom State Departmenta za Zapadni Balkan Matthew A. Palmerom.

Dužnosnici su razgovarali o suradnji Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine, euroatlantskim reformama i integracijama kao i o ekonomskom i epidemiološkom stanju u BiH. Također, dužnosnici su govorili o trenutnim političkim prilikama i predstojećim Lokalnim izborima.

Istaknuto je kako su euroatlantske integracije vanjskopolitički prioritet za Bosnu i Hercegovinu, naglašavajući važnost dosljednog provođenja reformskih procesa za izgradnju prilika, unaprjeđenje suživota i demokratizaciju bh. društva. Međunarodna suradnja u tom polju, istaknuto je, jedan je od ključnih elemenata u postizanju napretka ka Europskoj uniji i NATO savezu. Hrvatski politički dužnosnici u potpunosti su predani postizanju članstva BiH u EU-u i NATO-u, zaključeno je.

Komentirajući Lokalne izbore 2020. godine, istaknuto je zadovoljstvo nedavno iskazanim napretkom u pogledu potpisivanja Sporazuma između HDZ-a BiH i Stranke demokratske akcije (SDA) o izmjenama Izbornog zakona i održavanju izbora u Gradu Mostaru.

Čović je istaknuo zadovoljstvo političkim pomakom, iako je naglasio stav hrvatskih dužnosnika o nedjeljivosti Lokalnih izbora te novoj izbornoj diskriminaciji Grada Mostara. U svjetlu obljetnice Daytonskog sporazuma, istaknuo je potrebu za donošenjem sveobuhvatnih izmjena Izbornog zakona kako bi konstitutivni narodi Bosne i Hercegovine bili uistinu jednakopravni i zaštićeni te kako bi se putem legitimnog predstavljanja osigurala politička suradnja, stabilnost i napredak.

Govoreći o ekonomskom stanju, naglašen je značaj provođenja reformi, poticanja investicija i međunarodne suradnje. Tijekom sastanka, dr. Čović je u ime žitelja Bosne i Hercegovine i osobno ime izrazio zahvalnost g. Palmeru na potpori koje Sjedinjene Američke Države pružaju Bosni i Hercegovini za lakše nadvladavanje posljedica pandemije koronavirusa, priopćeno je iz HDZ-a BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close