Formiranje vlasti

Čović razgovarao s Izetbegovićem o uspostavi vlasti

Izetbegović i Čović razgovarali danas u Sarajevu
Vijesti / Politika | 18. 12. 2018. u 18:44 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednici Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, razgovarali su danas u Sarajevu.

Izetbegović je nakon sastanka izjavio novinarima da su dostavili HDZ-u svoj prijedlog programa koji je vrlo obuhvatan. Dodao je da Dragan Čović nema nekih posebnih primjedbi na to.

''Mi otprilike vidimo prioritete u sljedećem mandatu: mir, stabilnost BiH, nastavak procesa pomirenja, stabilizaciju prilika, reforme na europskom i NATO putu, unutarnje integriranje BiH, integriranje u ove dvije velike asocijacije, masovna izgradnja za koju su stvoreni preduvjeti. Na tome treba da se zasniva ono što treba da se događa tijekom ovoga mandata'', kazao je Izetbegović.

Dodao je da „Čović inzistira i na Izbornom zakonu BiH, koji bi riješio problem onako kako ih vidi gospodin Čović, HNS i HDZBiH“.

''Spremni smo da nastavimo te pregovore. Imalo smo dobre namjere i prilikom usvajanja „aprilskog paketa“. Bili smo spremni podržati i ono što je gospodin Stefan File, uime Europske unije, svojedobno predlagao. Samo ne mislimo da će se to moći brzo i lako riješiti, da to može biti neki preduvjet za formiranje vlasti. Vijeće ministara BiH vjerojatno će ići relativno brzo, već u siječnju, po svoj prilici, a s federalnom vladom ni on ni ja nismo optimisti da će brzo doći do promjene'', kazao je Izetbegović.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Dragan Čović je nakon sastanka s Izetbegovićem izjavio da su spremni za uspostavu vlasti kada se za to stvore uvjeti.

Što se tiče Vijeća ministara BiH, kazao je da je za očekivati da u sljedećim danima imamo mandatara, a što se tiče federalne vlade, „vidjet ćemo“.

Čović i Izetbegović o odluci SIP-a BiH

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović danas je, komentirajući odluku Središnjeg izbornog povjerenstva  BiH, kazao da je njima neprihvatljivo sve ono što nije u duhu sa odlukom Ustavnog suda BiH.

''Izmjena Izbornog zakona je pitanje zakonodavca, a ne bilo kojeg drugog tijela u BiH, što je vrlo jasno značilo da je to Parlamentarna skupština BiH. Središnje izborno povjerenstvo je tu odluku donijelo, njihova je. Za nas je legitimnost predstavljanja naroda osnova svega, ali do nje se može doći isključivo popunom odredbi u Izbornom zakonu koje je Ustavni sud stavio izvan snage'', izjavio je Čović nakon razgovora izaslanstava HDZBiH i Stranke demokratske akcije.

Podsjetio je da postoji i apelacija Borjane Krišto, koja će vjerojatno doći jednom na dnevni red Ustavnog suda BiH.

''Vidjet ćemo kako će se prema njoj odnositi. U svakom slučaju, nismo zadovoljni da to bilo tko radi u ime zakonodavca'',  kazao je Čović.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je, upitan da komentira današnju odluku SIP-a BiH o raspodjeli mandata u Domu naroda Federacije BiH, kazao da je „dobro što su konačno donijeli odluku, ostalo nije dobro, jer su uradili stvar koja nije u skladu sa Ustavom“.

''Tako da preostaje da tu stvar korigiramo apelacijom prema Ustavnom sudu'', kazao je Izetbegović i dodao da će ovlašteni predstavnici, i ume SDA, uputiti apelaciju Ustavnom sudu.  

Sporenje oko popisa   

Mislimo, istaknuo je on, da je trebao biti popis iz 1991. godine.      

SIP BiH je danas na sjednici usvojio prijedlog da se prilikom popune Doma naroda Federalnog parlamenta koristi popis iz 2013. godine i princip 1/1/1 koji podrazumijeva da će u Domu naroda Parlamenta FBiH biti najmanje jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svake županije ako budu izabrani.

''Mi smo to uradili koristeći se svim načelima Ustava FBiH, Ustava BiH i Izbornog zakona BiH. Ova odluka stupit će na snagu dan nakon objave u Službenom glasniku što znači u narednih dan-dva'', rekao je novinarima nakon sjednice predsjednik SIP-a BiH Branko Petrić.

Dodao je da se navedenom odlukom omogućen nesmetan izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH.

''Mi smo to uradili i pored toga što postoje sporenja treba li to raditi SIP ili zakonodavac. Također, nije nađeno rješenje da se uključe stanovnici Brčko distrikta BiH, pa to ostaje u zadaći ustavotvorcu i zakonodavcu'',  poručio je Petrić.  

Kopirati
Drag cursor here to close