Ojačati hrvatske institucije

Čović: Hrvati u BiH opstali tamo gdje su imali institucije Herceg Bosne

Čović smatra da treba ojačati sve hrvatske institucije u BiH kako bi se uspjelo očuvati hrvatski narod.
Vijesti / Politika | 27. 03. 2019. u 19:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović izjavio je u srijedu da su Hrvati u BiH opstali i zadržali ravnopravan status samo tamo gdje su funkcionirale institucije Herceg Bosne.

''Za ona područja gdje nismo mogli organizirati ovaj sustav, imali smo progone, izgnanstva i težak povratak, i danas su ta područja prazna i oslobođena djelovanja hrvatskog nacionalnog interesa'', rekao je Čović na IV. Saboru Hrvatske zajednice Herceg - Bosne održanom u Mostaru.

Kazao je kako treba ojačati sve hrvatske institucije u BiH kako bi se uspjelo očuvati hrvatski narod. „Trebamo očuvati nešto što je prevrijedno a to je ovo ime Herceg Bosna. Ono što smo napravili od 2003. do danas, kada je u pitanju Hrvatski narodni sabor, okupili smo sve političke subjekte u BiH koji imaju bilo kakav legitimitet od općinske, županijske, entitetske razine i danas činimo jednu veliku obitelj u zajedništvu HNS-a“, poručio je Čović, a prenosi Hina.

Podsjetimo, za predsjednika Sabora HZ HB izabran je d Antonio Sesar, a nazočilo mu je 90 izaslanika, dužnosnika hrvatskog naroda sa svih razina vlasti, predsjednici stranaka, predstavnika Katoličke crkve, kulturnih i obrazovnih institucija, braniteljskih udruga, gospodarstvenika i drugih uglednika.

Hrvatski dužnosnici utemeljili su Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu (HZHB) 18. studenog 1991. u Grudama istoga dana kada je pao Vukovar kako bi se obranili od predstojeće srpske agresije u toj zemlji. HZ HB je prerasla u Hrvatsku republiku Herceg Bosnu kao dio Vance Owenovog plana za preustroj BiH i završetak rata u toj zemlji. Herceg-Bosna je postala sastavni dio današnjeg entiteta Federacije BiH 1994. potpisivanjem Washingtonskog sporazuma o zaustavljanju rata između Hrvata i Bošnjaka.  Šestorica njezinih dužnosnika osuđeni su pred Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima tijekom rata u sklopu udruženog zločinačkog pothvata, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close