BiH je morala dobiti status kandidata za EU

VIDEO | Čović: Federalizacija BiH jedini ispravan put za euroatlantske integracije

Komentirajući nedavno zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i deklaraciju, Čović je rekao kako i dalje stoji iza svake navedene riječi pa i kritika presude Haškog suda u slučaju šestorice dužnosnika Herceg Bosne.
Vijesti / Politika | 31. 01. 2019. u 23:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i čelnik HDZ-a BiH, rekao je u četvrtak kako će se hrvatske stranke u BiH nastaviti zauzimati za federalizaciju Bosne i Hercegovine što smatra jedinim ispravnim putem koji ovu zemlju može usmjeriti prema euroatlantskim integracijama, nasuprot separatizmu i unitarizmu kojega zagovaraju srpska, odnosno bošnjačka strana.

"Hrvati stoje između dva antagonizma, unitarizma i separatizma u Bosni i Hercegovini. Zbog toga je srednji put federalizam kojim se gradi BiH i usmjerava je prema članstvu u Europskoj uniji i NATO savezu“, rekao je Čović u emisiji Naše TV iz Mostara emitiranoj u četvrtak navečer, prenosi Hina.

Dodao kako je pogreška bila to što Bosna i Hercegovina nije već dobila status kandidata za članstvo u EU-u, što bi po njemu ubrzalo i druge političke procese u zemlji.

"BiH je morala dobiti status kandidata iako nismo izmijenili Izborni zakon po presudi Ustavnoga suda po apelaciji Bože Ljubića“, ocijenio je Čović u razgovoru.

Hrvatske će stranke zbog toga upravo inzistirati da se prije uspostave vlasti u Federaciji BiH promijeni Izborni zakon u dogovoru s bošnjačkim strankama kako se više ne bi mogla ponoviti situacija da Bošnjaci preglasaju Hrvate, kao što je to bilo u slučaju izbora Željka Komšića za hrvatskog člana BiH Predsjedništva ili pak pokušaju bošnjačkih stranaka da s izborom nelegitimnih izaslanika u Dom naroda izbace Hrvate iz vlasti u federalnom entitetu, najavio je Čović.

"Mi ćemo insistirati da Hrvati biraju legitimne predstavnike u vlasti, jer sada imamo farsu s dva bošnjačka člana BiH Predsjedništva koji su tamo birani glasovima Bošnjaka. Sve to dio je pokušaja stvaranja unitarne zemlje u kojoj će jedan narod dominirati“, ustvrdio je.

Glede odluke da Edim Fejzić ili Anel Šahinović predstavljaju Hrvate u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, Čović je ustvrdio kako to ukazuje na postojanje inženjeringa i zloporaba.

"To je, rekao bih, gruba zloporaba zakona i inženjering koji je neprihvatljiv. I takva je situacija u većinskim bošnjačkim sredinama, no slično je stanje i u Republici Srpskoj, gdje su Hrvati malobrojniji“, rekao je čelnik HNS-a BiH.

Komentirajući nedavno zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i deklaraciju, Čović je rekao kako i dalje stoji iza svake navedene riječi pa i kritika presude Haškog suda u slučaju šestorice dužnosnika Herceg Bosne.

Rekao je kako HNS jasno traži procesuiranje svih ratnih zločina, ali da odbacuje političke kvalifikacije o postojanju navodnog udruženog zločinačkog pothvata kojega bošnjačka strana koristi za pokušaje uzurpiranje ustavnih prava Hrvata u BiH. Dodao je kako HNS BiH neće dopustiti pokušaje diskreditiranja Domovinskog rata, uloge Hrvatskog vijeća obrane i Herceg Bosne u obrani Hrvata i Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close