Sjednica HNS-a

Čović: Dodikova posjeta Zagrebu bila je višestruko korisna

''Jasno ćemo kazati koliko smo nesavršeni kada budemo obilježavali Dayton. Ne vidim zašto se predvodnik srpskog naroda ne bi sastao s bilo kim u svijetu”, istaknuo je Čović.
Vijesti / Politika | 21. 09. 2020. u 14:33 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS) održalo je 14. sjednicu u Mostaru, na kojoj je između ostalog razgovarano o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, te aktivnostima oko lokalnih izbora u novembru i decembru ove godine.

Predsjednik Dragan Čović očekuje da HNS osvoji više načelničkih mjesta i više vijećničkih mandata nego što ih ima danas. Smatra i kako je to realno za očekivati. Žali i što je CIK izdvojio Mostar od ostalih općina kada je riječ o datumu održavanja izbora. Osvrnuo se i na nedavni sastanak sa Bakirom Izetbegovićem na kojem je razgovarano o eventualnim daljim izmjenama Izbornog zakona.

''Sporazum koji smo potpisali o Mostaru imao je drugu dimenziju i predviđao je da ćemo od 17. rujna do 17. prosinca dogovoriti elemente Izbornog zakona, a kako bi se riješilo pitanje legitimnog predstavljanja. Gospodin Izetbegović kasnije je iskazao potpuno drugačija promišljanja što je izazvalo kod nas zabrinutost jer je prije svega pogažena dana riječ i ispružena ruka, kao i iz razloga što je pogažen potpisani sporazum. To je nedopustivo. Jasno ćemo staviti doznanja da je negacija konstitutivnosti nedopustiva u BiH, posebno dok imamo ovakav Ustav'', rekao je Čović.

Naveo je i kako je tijekom ranijih rasprava sa Izetbegovićem, dok je dogovaran Mostar, lider SDA iskazao volju da se i ovaj problem riješi, kao i da je na posljednjem sastanku zauzeo drugačiji stav.

''Rekao je da se mora drugim stvarima baviti. Naš stav oko Federalne vlade odavno je jasan. Kada napravimo jasno partnerstvo – ne raspodjelu fotelja, već jasno iskažemo šta želimo od Bosne i Hercegovine dugoročno, Vlada se može napraviti za 24 sata. Nisam preoptimističan što se tiče neke nove vlade'', kazao je.

Osvrnuo se i na nedavnu posjetu Milorada Dodika Zagrebu, kazavši da je ona bila višestruko korisna.

''Prije svega da otvori pitanja kojima se ovdje bavimo. Republika Hrvatska značajan je partner Bosne i Hercegovine, tako da će sasvim sigurno biti sličnih susreta na različitim nivoima. Stvari ne treba gurati pod tepih. Mi smo krajnje podijeljeno društvo. Jasno ćemo kazati koliko smo nesavršeni kada budemo obilježavali Dayton. Ne vidim zašto se predvodnik srpskog naroda ne bi sastao s bilo kim u svijetu”, istaknuo je Čović.

Izetbegovićeve izjave o ''teroru manjine nad većinom'' nazvao je ''grubim kršenjem ustava'', te kazao ''takvo ponašanje neće proći''.

Kopirati
Drag cursor here to close