Čović pred HNS-om

E, tako neće moći!

Čelnik HDZ-a BiH rekao je kako neće biti vlasti u Federaciji BiH sve dok se ne pristane na izmjene Izbornog zakona.
Vijesti / Politika | 26. 01. 2019. u 12:29 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nećemo uspostaviti vlast na razini FBiH s partnerima koji nisu spremni odmah kao minimum minimum izmjeniti Izborni zakon BiH u skladu s presudama Ustavnog suda naše zemlje'', rekao je tijekom obrađanja Hrvatskom narodnom saboru u BiH čelnik HDZ-a BiH i predsjednik HNS-a Dragan Čović.

Rekao je kako Hrvatima u BiH danas nije dobro te da se sustavno radilo na dekonstituiranju tog naroda.

''Plan je bio da Hrvati postanu manjina još do 2015. godine. Ali mi smo konstitutivan narod ovdje i izborit ćemo se za europsku BiH'', rekao je Čović.

''Nećemo pasti u zamku stavljanja ni na jednu stranu, ali ćemo reći da nećemo dozvoliti da nitko bira u ime nas'', rekao je Čović.

Naveo je kako HNS šalje poruku onima koji računaju da u BiH ima 30 posto Hrvata, da imaju više nego što im pripada, da u FBiH imaju previše, da će hrvatski narod preživjeti politički i izboriti se za ravnopravnost. Podsjetio na izjavu predstavnika međunarodne zajednice koji je kardinalu Vinku Puljiću prenio poruku za Hrvate da se asimiliraju ili da idu, te ocijenio da je to bila namjera za Hrvate u BiH.

''Nisu nas 2000. uspjeli eliminirati kao politički narod. Plan je bio da 2019. dočekamo kao nacionalna manjina. Hrvati će kroz HNS preživjeti i izborit će se za jednakopravnost i europsku BiH'', istaknuo je Čović.

Foto: Bljesak.info / Oko 600 sudionika na zasjedanju HNS-a


Naveo je kako HNS ima odgovore na sva ključna pitanja i iskušenja u BiH te dodao kako u Predsjedništvu BiH nema uposlenog nijednog Hrvata.

''Pokušajte u uredu srpskog ili bošnjačkog člana Predsjedništva pronaći nekog tko nije Srbin ili Bošnjak. E, tako neće moći, poslat ćemo jasnu poruku'', rekao je Čović.

Dodao je kako će Deklaracija biti usvojena konsenzusom te će, u skladu s tim, biti obvezujuća za hrvatske političke subjekte, potpisnike Deklaracije.
 U svojem govoru Čović je rekao kako više nije riječ o borbi za političku opciju nego borbi za narod te za domovinu. Rekao je kako se ipak nisu ostvarili zacrtane ciljeve, prije svega Izborni zakon.

Naveo je kako se protiv Hrvata godinama vodio specijalni rat, a oblici specijalnog rata bili su u kriminalizaciji svega što je hrvatsko.

Dodao je kako se drugi dio specijalnog rata vodio ''preko Domovinskog rata i udruženog zločinačkog poduhvata kao i stvaranja drugačije slike o povijesti'', ali da su se protiv svega izborili.

''Neki su pokušali hrvatski narod dovesti na razinu da se vlast formira bez predstavnika Hrvata. Za taj projekt nisu se štedjele ni pare'', rekao je.

Istaknuo je kako HNS mora pronaći partnere, pa i one iz inozemstva, koji razumiju kako funkcionira BiH te kako treba posvetiti pozornost na strategiju komuniciranja kako bi se javnost istinito informirala.

Kopirati
Drag cursor here to close