Županijski premijeri s Novalićem

Ćosić: Zakon o doprinosima i porezu na dohodak imat će negativne refleksije na izvanproračunske zavode

Tri županijska premijera ocijenili su da se radilo o izuzetno važnom sastanku na kojem su ukazali na moguće negativne refleksije zakona o doprinosima i porezu na dohodak.
Vijesti / Politika | 30. 01. 2018. u 18:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i zamjenici premijera Jelka Milićević i Vesko Drljača održali su u utorak sastanak s dužnosnicima vlada svih županija u Federaciji BiH s ciljem sinergije djelovanja u pravcu uspješnije realizacije reformskih ciljeva.

Federalni premijer je na press konferenciji kazao da je tema sastanka u suštini bila harmonizacija dosadašnjih i sljedećih poteza.

Tri županijska premijera - Županije Sarajevo Elmedin Konaković, Tuzlanske županije Bego Gutić i Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić u obraćanju novinarima ocijenili su da se radilo o izuzetno važnom sastanku na kojem su ukazali na moguće negativne refleksije zakona o doprinosima i porezu na dohodak.

''Bojimo se da će primjena tih zakona imati negativne refleksije na izvanproračunske fondove, a posebno na zavode za zdravstveno osiguranje. Zato se može očekivati da niže razine vlasti upute određene sugestije za moguće dorade ovih zakonskih rješenja'', rekao je Ćosić.

Konaković je rekao je da su dosadašnje aktivnosti doprinijele pozitivnim pomacima, te da je u prethodnim godinama povećan broj zaposlenih, povećani su prihodi od direktnih i indirektnih poreza.

Video: Županijski premijeri o refleksijama poreznih zakona

''Dva zakona o kojima smo razgovarali su vrlo 'opasni', jer bi se uvođenjem novih osnovica mogli povećati, s jedne strane, nameti u javnoj potrošnji, dok s druge strane oslobađamo onaj dio kapitala koji bi mogao napuniti dijelove proračuna. Pojavljuje se dilema kako će se to reflektirati na zavode zdravstvenog osiguranja i službi za zapošljavanje i tu zaista trebamo biti hrabri i vrlo obazrivi. Trebamo biti spremni da će neki od fondova eventualno trpiti i da će biti smanjenih prohoda koji bi mogli biti nadomješteni iz drugih izvora. Danas smo čuli da bi to moglo biti oporezivanje igara na sreću'', rekao je Konaković.

Premijer Gutić naglasio je da je provođenje Reformske agende dalo pozitivne rezultate, te da su efekti najvidljiviji u toj županiji. Naveo je da je pokrivenost uvoza izvozom u Tuzlanskoj županiji, prema posljednjim podacima, više od 80 posto, a na razini FBiH iznosi oko 60 posto. Broj zaposlenih, također, značajno je povećan u proteklim godinama.

Gutić je također dodao da bi određena zakonska rješenja iz zakona o doprinosima i porezu na dohodak mogli izravno utjecati na prihode županija i lokalnih zajednica.

''Prema rezultatima analiza koje je radila Vlada TŽ, štetan utjecaj na ovu županiju bio bi oko 10 milijuna maraka, ali prema podacima koje smo danas vidjeli u analizi Federalnog ministarstva financija, to je negdje oko 1,2 milijuna KM'', rekao je Gutić.

Kopirati
Drag cursor here to close