U duhu dijaloga

Cormack i Wigemark sa Čovićem: Obećao razgovore o Izbornom zakonu

Vijesti / Politika | 13. 09. 2017. u 13:42 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U srijedu su se veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država Maureen Cormack i specijalni predstavnik EU i šef izaslanstva EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark sastali sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Draganom Čovićem.

Razgovarali su o nizu pitanja koja se tiču reformi, novom zamahu na putu ka EU, te osnaživanju vladavine prava. Također su naglasili odgovornost svih bosanskohercegovačkih političara da osiguraju da se opći izbori 2018. godine održe nesmetano i da se institucije formiraju pravovremeno.

Predsjedavajući Predsjedništva Čović obavezao se na razgovor o mogućim izmjenama i dopunama Izbornog zakona u duhu dijaloga i konsenzusa.

Veleposlanica Cormack i specijalni predstavnik EU i šef izaslanstva EU u BiH Wigemark naglasili su da bilo koji prijedlog mora poštovati sudske odluke i vladavinu prava, te približavati zemlju standardima Europske unije.

SAD i EU podržavaju konstruktivna nastojanja da se riješe razlike u stavovima i da zemlja napreduje na putu ka EU, navedeno je iz Ureda za informiranje veleposlanstva S.A.D.-a u BiH.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH naglasio je izniman značaj ispunjavanja preostalih uvjeta za dobivanje statusa kandidata za članstvo u EU u 2018. godini i aktiviranje akcijskog plana za članstvo u NATO-u do kraja 2017. godine.

Istaknuo je također, kako su za europsku budućnost Bosne i Hercegovine posebno važne socijalno-gospodarske reforme, ali i one političkog karaktera, poput neophodne izmjene izbornog zakonodavstva, čija je svrha osigurati jednaka prava pripadnicima sva tri konstitutivna naroda i svih onih koji se tako ne izjašnjavaju.

Kopirati
Drag cursor here to close