Vijeće Europe

Čolo: Kad će se razgovarati o Izbornom zakonu

Čolo je na video-sastanku Odbor za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Vijeća Europe rekla da je dobrodošla stručna pomoć Venecijanske komisije u vezi s ovim pitanjem.
Vijesti / Politika | 09. 11. 2020. u 14:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članica izaslanstva BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Alma Čolo rekla je kako se o zahtjevu HDZ-a BiH za legitimnim predstavljanjem hrvatskog naroda u BiH razgovarati tek kada Ustav i Izborni zakon BiH budu usklađeni s relevantnim presudama.

Čolo je na video-sastanku Odbor za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Vijeća Europe rekla da je dobrodošla stručna pomoć Venecijanske komisije u vezi s ovim pitanjem.

Navela je kako BiH, kao članica Vijeća Europe, prije svega mora poštovati međunarodne obveze i presude Europskog suda za ljudska prava.

"Izvjestitelj se osvrnuo na neprovođenje presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju `Sejdić i Finci`, zaključivši da je to postalo političko, a ne pravno pitanje", objavljeno je iz parlamenta BiH.

Odbor za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Savjeta Europe usvojio je na video-sastanku dodatak izvještaju o provođenju presuda Europskog suda za ljudska prava, koji se odnosi na nacrt izmjena Ustava Rusije.

Usvojeni su i nacrti rezolucije i preporuka na osnovu izvještaja o potrebi za jačanje financijsko-obavještajnih jedinica u vezi sa suzbijanjem pranja novca i sprečavanjem financiranja terorizma, kao i u vezi s potrebom za efikasnijim alatima za oduzimanja ilegalno stečene imovine.

Usvojen je i nacrt mišljenja o aktualnim pitanjima "zlatnih putovnica i viza", koji se odnosi se na praksu u nekim zemljama članicama u vezi s mogućnošću dobivanja boravišne dozvole ili državljanstva u zamjenu za različite dugoročne investicije, a što se dovodi u vezu s mogućim prijetnjama nacionalnoj sigurnosti i povećanim rizicima od korupcije i pranja novca.

Kopirati
Drag cursor here to close