'Nema šanse'

Čolak: Republika Srpska je ustavna kategorija

Komentirajući najavu SDA da će pred Ustavnim sudom BiH pokrenuti pitanje ocjene ustavnosti naziva Republika Srpska, Čolak je naveo da to nema nikakvu šansu da uspije.
Vijesti / Politika | 25. 01. 2019. u 09:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki dužnosnik HDZ-a BiH Bariša Čolak rekao je da Ustavni sud BiH dužan da štiti Ustav BiH u kojem je jasno navedeno da je Republika Srpska ustavna kategorija.

Komentirajući najavu SDA da će pred Ustavnim sudom BiH pokrenuti pitanje ocjene ustavnosti naziva Republika Srpska, Čolak je naveo da to nema nikakvu šansu da uspije. 

"U Ustavu jasno stoji da je BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, i ne vidim nikakvu pravnu mogućnost da ta inicijativa dobije podršku pred Ustavnim sudom BiH", rekao je Čolak za "Glas Srpske". 

On je dodao da je "najvjerovatnije da se o toj inicijativi govori kako bi se zauzele bolje pozicije prilikom konstituiranja vlasti", te naglasio da je "očigledno da postoji razlog zašto se baš sada najavljuje". 

"Mislim da nije pametno dizati tenzije dodatno i u ovako turbulentnoj situaciji u BiH. U prvom redu nije odgovorno. Ne vidim nikakav plus u takvoj inicijativi, a minusa je bezbroj", rekao je Čolak, koji je i bivši ministar pravde u Vijeću ministara. 

Prema njegovim riječima, Ustav BiH svako može mijenjati, ali se to čini u parlamentu BiH i sa dvotrećinskom većinom. 

"U BiH svi znamo da za bezazlenije promjene Ustava BiH nije postojala većina", naveo je Čolak. 

SDA je priopćila da će putem svojih predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republika Srpska.

 

Kopirati
Drag cursor here to close