Dom naroda

Čolak i Softić:  Izmjene Izbornog zakona najveći izazov za 2018. godinu

Govoreći o očekivanjima u nadolazećoj godini, kazao je da bi volio da ona bude stabilizirajuća, ali je to teško očekivati s obzirom da se radi o izbornoj godini te će pred nositeljima političkih funkcija biti i dodatni izazovi.
Vijesti / Politika | 26. 12. 2017. u 14:18 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bariša Čolak (HDZBiH) nije mogao danas potvrditi da li će do kraja tjedna biti održana sjednica ovog doma na kojoj bi se trebao razmatrati proračuna za 2018. godinu.

Podvukao je da to zavisi od Kolegija Zastupničkog doma PSBiH i da li će zasjedati taj dom na kojem bi se također trebao razmatrati proračun za narednu godinu.

"Koliko znam to je već na dnevnom redu sjednice, ali ne mislim da to može stvoriti neke probleme. Bilo bi bolje da se usvoji proračun što je moguće prije. Međutim, ukoliko se to dogodi s nekoliko dana zakašnjenja ne vjerujem da će to remetiti proračunsku godinu", pojasnio je.

Govoreći o očekivanjima u nadolazećoj godini, kazao je da bi volio da ona bude stabilizirajuća, ali je to teško očekivati s obzirom da se radi o izbornoj godini te će pred nositeljima političkih funkcija biti i dodatni izazovi.

Izrazio je uvjerenje da će doći do izmjene Izbornog zakona BiH kako bi se proveli izbori i implementirali izborni rezultati.

Čolak se nada da će u 2018. godini biti aktiviran Akcijski plan za članstvo (MAP) u Sjevernoatlantskom savezu (NATO) te da će BiH što prije ispunjavati uvjete za dobivanje kandidatskog statusa za članstvo u Europskoj uniji.

Kada je u pitanju takozvana inicijativa "Dayton II", Čolak smatra da će vrijeme pokazati, da li će to biti izvodivo, ali za Čolaka je važnije da bude više unutarnjih dogovora nego je to bio slučaj do sada.

Dopredsjedavajući Doma naroda PSBiH Safet Softić (SDA) ocijenio je da će u narednoj godini najveći izazov biti opći izbori koji bi trebali biti održani u lisrtoapdu.

Podsjetio je na odluke Ustavnog suda BiH, ali i Europskog suda za ljudska prava koja podrazumijevaju određene izmjene Ustava BiH i izbornog zakonodavstva.

"Postoji ozbiljna zabrinutost za implementaciju izbornih rezultata koji se tiču Doma naroda Federalnog parlamenta i to je najvažnije pitanje pred BiH. Bilo bi veliko opterećenje za BiH ukoliko se izborni proces ne bi održao, a još bi gore bilo ukoliko bi se izborni proces održao, a ne bi bilo moguće implementirati izborne rezultate ", stav je Softića.

S obzirom na prerani početak izborne kampanje sasvim je sigurno da će veliki izazov biti i održavanje parlamentarnih većina u političkom životu BiH, stava je da će izbori biti održani te da će se do travnja naći političko rješenje kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona.

Ukoliko se to ne dogodi, dodaje Softić, obaveza je na međunarodnoj zajednici i prije svega na Uredu visokog predstavnika u BiH, da se pobrine za završetak izbornog procesa i da se nađe rješenje koje bi bilo prihvatljivo za sve u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close