Blokada institucija

Članovi Predsjedništva veleposlanicima: Ne pristajemo na ultimatume

Tema razgovora bila je provođenje odluke Ustavnog suda BiH i kriza izazvana blokadom državnih institucija od predstavnika političkih stranaka iz entiteta RS
Vijesti / Politika | 14. 02. 2020. u 17:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i članovi ureda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića u petak su razgovarali sa veleposlanicima zemalja članice Kvinte i šefom Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini.

Tema razgovora bila je provođenje odluke Ustavnog suda BiH i kriza izazvana blokadom državnih institucija od predstavnika političkih stranaka iz entiteta RS, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Član PBiH Džaferović je veleposlanika SAD-a Erica Nelsona, Velike Britanije Matta Fielda, Njemačke Margret Uebber, Francuske Guillauma Roussona i Italije Nicolu Minasija, i predstavnika EU u BiH Johanna Sattlera, upoznao sa stavom da dvojica članova Predsjedništva BiH neće pristati na bilo kakve političke ultimatume. Naglasio je da je blokada rada državnih institucija apsolutno neprihvatljiva.

Veleposlanicima je prenesen odlučan stav članova Predsjedništva i njihovo čvrsto opredjeljenje za striktno poštivanje Daytonskog mirovnog sporazuma, Ustava BiH i odluka Ustavnog suda BiH.

Podcrtana je uloga Ustavnog suda i stranih sudaca u njemu, kao mehanizma zaštite Ustava BiH, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Član PBiH Džaferović je naglasio da sva rješenja moraju biti plod dijaloga, isključivo u okviru Ustava BiH i europskih standarda, a nikako pokušaja dominacije ili ultimativnog nametanja bilo čije politike, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close