Sastanci

Povjerenica EU podsjetila nadležne na probleme s migrantima

Članovi Predsjedništva su iskazali dobrodošlicu povjerenici Johansson i zahvalnost zbog interesa EU za partnersku suradnju sa BiH.
Vijesti / Politika | 19. 02. 2021. u 14:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović primili su povjerenicu za unutarnje poslove Europske unije Ylvu Johansson.

Članovi Predsjedništva su iskazali dobrodošlicu povjerenici Johansson i zahvalnost zbog interesa EU za partnersku suradnju sa BiH, imajući u vidu i kontinuirane posjete visokih dužnosnika EU Bosni i Hercegovini.

Istaknuta je dobra suradnja i zahvalnost voditelju izaslanstva EU u BiH Johannu Sattleru za potporu koju pruža vlastima u BiH u realizaciji i ispunjavanju uvjeta za EU integracije BiH, a koji je ujedno bio u izaslanstvu sa povjerenicom za unutarnje poslove EU Ylvom Johansson.

Povjerenica za unutarnje poslove Johansson je predstavila aktivnosti na provedbi Novog pakta o migracijama i azilu i dostizanje zajedničkog mehanizma za upravljanje migracijama, te novi pristup koji treba ojačati zajedničku politiku migracija i azila.

Pitanja kojima će se posvetiti nužna i daljnja pozornost EU su pitanje jačanja granične policije, u svrhu bolje kontrole granica, a u cilju sprečavanja nezakonitih ulazaka na teritorij BiH, odnosno migranti koji ne budu imali odobren azil bit će vraćeni u zemlju podrijetla, odnosno polaska.

U razgovoru sa članovima Predsjedništva istaknuto je pitanje jačanja kapaciteta za učinkovitije i adekvatno upravljanje migracijama na teritoriju BiH. Sve nadležne razine vlasti u BiH su pozvane na suradnju i koordinaciju u rješavanju situacije uz nastavak potpore i pomoći od strane EU i međunarodnih organizacija. U tom kontekstu je razgovarano i o potpisivanju i realizaciji Sporazuma o readmisiji i jačanju readmisijskih kapaciteta.

Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili za interes i potporu EU u rješavanju problema sa migrantskom krizom u BiH, te ponovili opredjeljenje i iskazali spremnost za punopravno članstvo u EU i provedbu reformi u procesu europskih integracija, te u realizaciji 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja EP.

U ime predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika sastanku je nazočila savjetnica Ana Trišić-Babić, priopćeno je iz Predsjedništva.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić, direktor Granične policije BiH Zoran Galić i direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić danas su u Sarajevu razgovarali s komesarkom Europske unije za unutarnje poslove Ylvom Johansson i šefom Delegacije EU u BiH veleposlanikom Johannom Sattlerom.

Komesarka Johanson je prethodno imala sastanke u Vijeću ministara BiH i Predsjedništvu BiH, a s obzirom da je fokus posjete bio na migracijama, jučer je posjetila Bihać, te sa ministrom Cikotićem obišla privremeni prihvatni centar Lipa, kako bi se na licu mjesta uvjerila u uvjete u kojima borave migranti.

Istaknula je da je očito poboljšanje uvjeta u Lipi te da je to ohrabrujuće, posebno nakon situacije u prosincu prošle godine. Također, naglasila je da će EU nastaviti pružati podršku i biti snažan partner BiH u jačanju kapaciteta za upravljanje migracijama.

Predstavnici bh.delegacije potvrdili su opredjeljenost BiH da nastavi jačanje sigurnosti i suzbijanje ilegalnih miracija, ali i stvaranje adekvatnih uvjeta za boravak migranata u prihvatnim centrima.

Tijekom sastanka razgovarano je o potrebi jačanja suradnje u borbi protiv prekograničnog kriminala, posebno protiv krijumčarenja i trgovine ljudima, te uspostavljanju suradnje BiH sa sigurnosnim agencijama Europske unije.

Kopirati
Drag cursor here to close