Mevlüt Çavuşoğlu

Ministar vanjskih poslova Turske obišao vrh države

Cavusoglua su primili predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Željko Komšić i Šefik Džaferović.
Vijesti / Politika | 05. 05. 2021. u 13:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Anadolija / Predsjedništvo BiH s ministrom vanjskih poslova Republike Turske

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine sastali su se danas u Sarajevu s ministrom vanjskih poslova Republike Turske Mevlüt Çavuşoğlu.

Çavuşoğlu su primili predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Prethodno se Çavuşoğlu sastao i sa zamjenicom predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministricom vanjskih poslova Biserom Tursković, prenosi Anadolija.

Nakon susreta s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković naglasio je da bez obzira na pandemiju kontakti na najvišoj razini između dvije zemlje se i dalje nastavljaju i u otežanim uvjetima te je najavio da će podrška Turske Bosni i Hercegovini u medicinskom i drugom obliku nastaviti kao i prije, a posebno u vrijeme pandemije.

Napomenuo je da trgovinska razmjena između dvije zemlje, bez obzira na pandemiju, nije opala iako postoji deficit na strani BiH odnosno kada je u pitanju izvoz BiH u Tursku, ali primjetan je rast izvoza te će se u budućnosti pokušati naći načini kako je moguće to bolje balansirati.

Šefovi diplomacija dvije zemlje razgovarali su i o drugim temama među kojima je najvažniji razgovor o izgradnji autoceste između Sarajeva i Beograda, ali i o aktualnim događajima u BiH i regiji.

''Snažno podržavamo političko jedinstveno i teritorijalni integritet i prosperitet BiH i radujemo se što su u Mostaru nakon 12 godina održani izbori'', dodao je Çavuşoğlu.

U zadnje vrijeme su postali aktualni izvjesni non paperi koji su štetni pogotovo po BiH, njenu stabilnost i integritet, ali i po regiju i cijelu Europu, kaže Çavuşoğlu, te je izrazio stav da ti anonimni uraci koji su plasirani, o čemu je razgovarao i tijekom posjete Sloveniji, ne mogu biti korisni.

''Umjesto da se usredotočujete na navodne non papere u kojima su stavovi koje ne podržavamo potrebno je usmjeriti se na pozitivne projekte poput izgradnje autoputa. U Srbiji se već izvode radovi, a i u BiH se čine koraci da se to realizira u smislu potpisivanja ugovora sa izvođačima radova ili sporazuma i vjerujemo da će to biti uskoro završeno'', dodao je.

Najavio je nastavak rada u okviru trilateralnih grupa Turska, BiH i Hrvatska te Turska, BiH i Srbija izražavajući uvjerenje da oni umnogome utiču na region.

Kazao je i da će 18., 19. i 20. lipnja u Antaliji biti održana dva značaja skupa. Jedan je u okviru procesa sradnje jugoistočne Europe što će biti sastanak na razini lidera i ministara vanjskih poslova, a također prvi put će biti organiziran uz fizičko prisustvo Antalija diplomatski forum.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović su izrazili zadovoljstvo dobrim i stabilnim političkim odnosima i bilateralnom saradnjom Bosne i Hercegovine i Republike Turske.

Naglasili su važnost daljeg reguliranja ugovornih odnosa dviju zemalja, te su izrazili nadu da će što prije doći do okončanja procedura za zaključivanje sporazuma koji su u fazi pregovaranja.

Članovi Predsjedništva BiH su istaknuli da bi ekonomsku suradnju trebalo dalje razvijati, povećanjem trgovinske razmjene i rastom obujma turskih investicija u Bosni i Hercegovini, a naglašena je potreba za redovnim održavanjem sastanaka Zajedničke ekonomske komisije.  

Tijekom razgovora sa turskim ministrom vanjskih poslova posebna pažnja posvećena je projektu izgradnje autoceste Sarajevo-Beograd-Sarajevo, značaju za regiju, kao i važnoj ulozi Turske koju ima u realizaciji tog projekta.

Izražena je zahvalnost na dosadašnjoj pomoći koju je Turska pružila BiH, posebno u medicinskoj opremi i vakcinama, u cilju borbe za suzbijanje pandemije koronavirusa, kao i za angažiranje Turske agencije za razvoj i koordinaciju TIKA.

Ministar Čavušoglu je kazao da će Turska i ubuduće podržavati BiH, te da je i njegova posjeta još jedan dokaz te podrške. Rekao je da Turska radi na nabavci većih količina cjepiva te da BiH može očekivati i dodatne količine, nakon onih koje su već upućene. Naglasio je da će se i ubuduće raditi na unaprijeđenju ekonomske suradnje i angažmanu na povećanju turskih investicija u BiH.

Na sastanku je razgovarano i o regionalnoj suradnji, te je istaknuta važnost trilateralnih susreta BiH i Turske sa Srbijom i Hrvatskom. Bilo je riječi i o migrantskoj krizi, borbi protiv terorizma, te o aktualnim političkim pitanjima u regiji i u svijetu.  

Članovi Predsjedništva BiH su prihvatili poziv za sudjelovanje na predstojećem sastanku Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi koji će biti održan u lipnju u Antaliji, te su izrazili zadovoljstvo ponovnim susretom sa predsjednikom Republike Turske, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Video: Çavuşoğlu: Izvjesni non paperi nisu dobri pogotovo po BiH i njezinu stabilnost

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija danas je u Sarajevu sa ministrom vanjskih poslova Republike Turske Mevlutom Cavusogluom razgovarao o aktualnim političkim i ekonomskim temama i daljnjem razvoju bilateralnih odnosa, s fokusom na ekonomiju i suzbijanje posljedica pandemije koronavirusa u BiH..

Tegeltija je zahvalio ministru Cavusogluu na balansiranom pristupu Turske prema BiH, što potvrđuje nedavno otvaranje Generalnog konzulata u Banja Luci, pored ranije otvorenih u Sarajevu i Mostaru.

Tijekom razgovora rečeno je da je Turska država sa kojom BiH ima najveći broj zaključenih i ratificiranih ugovora. Tegeltija je ukazao i na značaj uloge Turske u izgradnji autoceste Beograd – Sarajevo, kao i značaj trilateralnog balkanskog summita i trilateralnog trgovinskog odbora BiH, Srbije i Turske.

''Utvrđeno je da je Turska zainteresirana za potpisivanje velikog broja bilateralnih sporazuma koji su u proceduri, a odnose se, između ostalog, na oblasti vojne industrije, sigurnosti, policijske obuke, zaštite investicija i vodoprivrede”, navodi se u priopćenju Vijeća ministara BiH.

Sugovornici su ocijenili da su odnosi BiH i Turske vrlo dobri, stabilni i bez otvorenih pitanja, te da ekonomsku suradnju treba dalje razvijati, kako bi se smanjio vanjskotrgovinski deficit BiH i povećale turske investicije u BiH, posebno u sektorima infrastrukture, poljoprivrede, energetike, turizma, obrazovanja, zdravstva i ishrane.

Kopirati
Drag cursor here to close