Udruga Gong upozorava

Članovi HDZ-a BiH u biračkim odborima u Banja Luci i Sarajevu

Sporan je i slučaj Sarajeva gdje je desetak članova HDZ-a BiH imenovano u biračke odobre. Tako je, primjerice, predsjednica biračkog odbora Maja Gagović ujedno i članica Županijskog odbora HDZ-a BiH.
Vijesti / Politika | 19. 12. 2019. u 13:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Pixsell / Izbori u Hrvatskoj

U Bosni i Hercegovini ukupno je 44 biračka mjesta za glasanje na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj u nedjelju, 22. prosinca, priopšteno je iz HDZ-a BiH.

Glasačka mjesta i registracija na dan izbora su na adresama Veleposlanstva Hrvatske u Sarajevu, generalnih konzulata Hrvatske u Mostaru, u Banjaluci i u Tuzli, zatim Konzulatu Hrvatske u Livnu i Konzulatu Hrvatske u Vitezu.

Iz HDZ-a BiH pozvali su Hrvate i hrvatske državljane u BiH da glasaju za Kolindu Grabar-Kitarović, predsjedničkog kandidata HDZ-a.

Prema podacima Ministarstva uprave Hrvatske, kojima je obuhvaćeno 45 država, najviše birača bez prebivališta u Hrvatskoj aktivno je registrirano u BiH, ukupno 92.663 birača, prenosi Srna.

Najveći broj birača u odnosu na sve ostale gradove u svijetu aktivno je registriran u Mostaru 48.613. Na području BiH za predsjedničke izbore u Hrvatskoj aktivno registriranih birača u Banjaluci ima 6.738, Livnu 9.240, Sarajevu 7.023, Tuzli 11.472 i Vitezu 9.577, objavljeno je na siteu Ministarstva.

Ukupno 3.854.761 birača u Hrvatskoj je upisano u birački spisak, i to 3.677.901 s prebivalištem u Hrvatskoj, a 176.860 birača aktivno registriranih je bez prebivališta u Hrvatskoj.

A u vezi predstojećih izbora, stiglo je i upozorenje udruge Gong. Naime oni su u četvrtak upozorili na kršenje zakona po kojem članovi biračkih odbora ne smiju biti članovi stranaka, navodeći primjere iz Banja Luke i Sarajeva gdje su članovi HDZ-a BiH imenovani u biračke odbore, prenosi Hina.

U Banja Luci cijeli je Gradski odbor HDZ BiH imenovan u biračke odbore, predsjednik gradskog odbora HDZ-a BiH Davor Pranjić, dopredsjednik Mario Papić, tajnica Ivana Lukenda i rizničar Kristijan Nikolić, ističe Gong u priopćenju.

Sporan je i slučaj Sarajeva gdje je desetak članova HDZ-a BiH imenovano u biračke odobre. Tako je, primjerice, predsjednica biračkog odbora Maja Gagović ujedno i članica Županijskog odbora HDZ-a BiH, a zamjenik predsjednika odbora Dalibor Kocić član općinske organizacije HDZ-a BiH Novi Grad, navodi Gong kojem su građani dojavili sporne primjere.

Gong stoga poziva Državno izborno povjerenstvo (DIP) da hitno reagira, a građane da mu prijave ako primijete da su članovi stranaka u biračkim odborima.

Kopirati
Drag cursor here to close