Revizija upozorava

Čistačici poticaj 143 KM, savjetniku 1.948 KM

Služba za poslove sa strancima u 2017. godini za upotrebu službenih vozila potrošila je 141.419 KM…
Vijesti / Politika | 22. 08. 2018. u 12:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Služba za poslove sa strancima na osnovu uopćenih prijedloga i bez detaljnih obrazloženja u prošloj godini je isplatila 48.000 KM stimulacije za 96 zaposlenih u ovoj instituciji, navodi se u izvještaju o obavljenoj financijskoj reviziji ove službe za 2017. godinu.

Prema nalazima Ureda za reviziju institucija BiH, stimulacije isplaćene tijekom 2017. za četvrtinu su više u odnosu na prethodnu godinu, prenosi Srna.

Nagrade bez razloga

''Iznos ukupno isplaćenih stimulacija po zaposlenom kreće se u rasponu od 143 KM za radnice na održavanju čistoće do 1.948 KM za stručnog savjetnika-inspektora za strance, koji obavlja poslove nepopunjenog radnog mjesta šefa ureda direktora'', navodi se u izvještaju o reviziji.

Konstatirajući da su obrazloženja navedena u prijedlozima za stimulaciju u pojedinim slučajevima uopćena i bez detaljnijeg navođenja koji su konkretno radni zadaci ili poslovi povećanog obujma bili osnova za isplatu revizori su preporučili da je ubuduće potrebno to promijeniti.

Služba za poslove sa strancima u 2017. godini za upotrebu službenih vozila potrošila je 141.419 KM, pri čemu su revizori utvrdili da kod evidentiranja računa za gorivo sustav internih kontrola nije zadovoljavajući.

U izvještaju o reviziji ističe se kako uz račune za gorivo nisu dostavljeni svi fiskalni računi koji su navedeni na računu za gorivo, da zbir fiskalnih računa dostavljenih uz račun ne odgovara iznosu i količini s fakture, te da su na računima za gorivo iskazani i artikli koji nisu obuhvaćeni okvirnim sporazumom s dobavljačem.

Propusti su utvrđeni i u postupcima ugradnje rezervnih dijelova, zbog čega je preporuka da Služba za poslove sa strancima preciznije uredi procedure o načinu servisiranja vozila, redoslijed aktivnosti i obveze zaposlenih u ovom procesu.

Tko što vozi?

Na osnovu pravilnika Vijeća ministara Službi za poslove sa strancima odobrena su četiri službena vozila, te 53 specijalizirana vozila.

''Služba trenutno raspolaže s 57 službenih vozila koja su, u skladu sa spomenutim pravilnicima, klasificirana kao službena i službena specijalizirana vozila'', navodi se u izvještaju.

Revizori su utvrdili da se službena i specijalizirana vozila koriste za dolazak i odlazak na posao.

''Imajući u vidu činjenicu da se većina specijaliziranih vozila odnosi na putnička, neobilježena vozila, posebnu pažnju bi trebalo voditi upravo o njihovom korištenju. Korištenje specijaliziranih vozila bi trebalo biti u funkciji obavljanja poslova iz nadležnosti Službe što se ne može potvrditi na osnovu interne odluke Službe o korištenju vozila, a ni na osnovu načina korištenja ovih vozila'', upozoravaju revizori.

Preporuka Ureda za reviziju institucija BiH jeste da Služba za poslove sa strancima preispita odredbe odluke o korištenju vozila i osigura da se specijalizirana vozila koriste za namjene koje su određene podzakonskim propisima.

Tko se sudario?

Revizijom je utvrđeno da se u ovoj instituciji još ne upisuju svi podaci predviđeni u putnom nalogu za vozila: dnevna relacija, dnevna kilometraža, količina nasutog goriva, zbirno iskazana kilometraža na mjesečnom nivou, kao i podaci o osobi koja upravlja vozilom i broj osoba koja se prevoze.

''Sve navedeno ukazuje na nedostatke u sustavu internih kontrola kod korištenja vozila čime se povećava rizik od nenamjenskog korištenja vozila i utroška sredstava. Također smo utvrdili da je prilikom nastanka materijalne štete na vozilu sačinjen policijski zapisnik, ali da nisu poduzete ostale radnje - utvrđivanje odgovornosti osobe koja je upravljalo vozilom, utvrđene internim aktom Službe'', navodi se u revizorskom izvještaju.

Ured za reviziju institucija BiH izdala je preporuku Službi za poslove sa strancima da osigura sveobuhvatne evidencije o korištenju vozila na osnovu kojih se može potvrditi njihovo namjensko korištenje, te da je potrebno u potpunosti primjenjivati interna pravila Službe kojima su regulirani postupci u slučaju nastanka štete.

Kopirati
Drag cursor here to close