Politička elita

Cirkus - U sarajevskoj Skupštini odjekivalo: "Odmakni se debeli majmune"

Vijesti / Politika | 22. 10. 2021. u 13:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Screenshot / Cirkus u sarajevskoj Skupštini odjekivalo: "Odmakni se debeli majmune" 

Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo prekinuta je nakon incidenta između zastupnika Harisa Zahiragića (SDA) i Amela Mekića (NIP) u hodniku Skupštine.

Burna svađa zamalo je završila tjelesnim obračunom koji su spriječili prisutni zastupnici.

Zahiragić je, prema riječima drugih zastupnika, provocirao zastupnike NIP-a, nazivajući ih kriminalcima koji su napustili SDA. Na to je burno reagirao zastupnik Mekić koji mu je odgovorio: "Bježi odavde majmune".

"Smiješno, svi znaju njega kako se ponaša. To se događa duže vrijeme, u hodniku dobacuje, pravi problem. Nisam ga više mogao trpjeti i rekao sam mu 'Odmakni se debeli majmune'. On je počeo da pravi skandal kako bi dobio medijski prostor. Navikli smo svi na njega takvog", kazao je Mekić za "Avaz"

Uslijedila je burna reakcija Zahiragića, a kako navodi Avaz, svađe i psovke čule su se čak i u sali, gdje se održava Skupština.

"Vodili smo raspravu u skupštinskim hodnicima, kao što to obično i radimo, na marginama sjednice o nekim temama. Između ostalog Elmedin Konaković mi je rekao da smo mi skrenuli s Alijinog puta. Ja sam njega pitao zašto nije došao na mezar na godišnjicu smrti Alije Izetbegovića, a on mi je odgovorio da neće da stoji u redu s kriminalcima", rekao je Zahiragić.

Zahiragić je u Skupštini izjavio da mu je Mekić psovao majku i prijetio da će ga udariti pesnicom te je najavio prijavu.

"Ja sam mu rekao 'Čini mi se da ne odbijaš te kriminalce kada ti trebaju financirati kampanje i sve što je bilo kriminalaca u SDA okupio si oko sebe'. Na ove riječi, Dino je poludio. Počeo mi je govoriti 'Koje, koje, lažovčino' i agresivno mi se počeo unositi u facu. Ja sam mu rekao da se odmakne i da me uopće ne fascinira. Onda je nekoliko kolega Dinu smirivalo, a Amel Mekić je preko Dine meni opsovao majku i rekao 'Udarit ću te štocem'. Dino je shvatio da je eskaliralo, iznio je Mekića iz sale, što je sve snimljeno skupštinskim kamerama u hodniku", naveo je Zahiragić.

Na sjednici, prije prekida, imenovana je nova ministrica za znanost, visoko obrazovanje i mlade Aleksandra Nikolić.

Imenovanje ministrice Nikolić izazvalo je burnu raspravu. Većina zastupnika oduševljeno je prihvatila odluku, dok je Klub SDA izrazio zabrinutost oko načina imenovanja te su tijekom glasanja bili suzdržani.

Kopirati
Drag cursor here to close