Dom naroda

Četiri godine bez izvještaja o sigurnosti u BiH

Majkić je od Cikotića zatražila i odgovor na pitanje zašto još nije formirana zajednička kontakt točka za suradnju s Europolom.
Vijesti / Politika | 12. 01. 2021. u 13:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanica u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić upozorila je danas da je parlament 2017. godine zadnji put razmatrao izvještaj o stanju sigurnosti i to za 2016. godinu.

Prema njenim riječima, to pokazuje da parlamentarne komisije za obranu i nadzor nad Obavještajno-sigurnosnom agencijom ne rade kako treba i da svi treba da se zamisle nad tim, navela je agencija Srna u izvještaju sa sjednice.

Majkić je ministru sigurnosti u Vijeću ministara Selmi Cikotiću postavila pitanje zašto od 2016. godine Parlamentarnoj skupštini BiH nisu dostavljene informacije o stanju sigurnosti u BiH.

"Nezamislivo je bilo da jedna godina prođe, a da za prethodnu godinu Ministarstvo sigurnosti ne podnese informaciju o stanju sigurnosti u BiH", ukazala je Majkić.

Rekla je da, s obzirom na to, ne čudi što je migrantska kriza u BiH u fazi u kojoj jeste.

Majkić je od Cikotića zatražila i odgovor na pitanje zašto još nije formirana zajednička kontakt točka za suradnju s Europolom.

Odgovarajući na postavljena pitanja, Cikotić je rekao da je nakon njegovog stupanja na dužnost Ministarstvo sigurnosti u Vijeću ministara pristupilo izradi informacija o stanju sigurnosti u BiH za 2018. i 2019. godinu.

Prema Cikotićevim riječima, ove informacije su 18. prosinca dostavljene Vijeću ministara, nakon čega je Glavno tajništvo Vijeća ministara zatražio dopunu materijala i mišljenje Ureda za zakonodavstvo.

"Čim mišljenje bude dostavljeno, informacije idu Vijeću ministara na razmatranje i usvajanje, nakon čega će biti dostavljene Parlamentarnoj skupštini", rekao je Cikotić.

Rekao je da je s ministrom unutarnjih poslova Republike Srpske Draganom Lukačem dogovorio mehanizam izravnog dostavljanja informacija potrebnih za informacije o sigurnosti koje sačinjava Ministarstvo sigurnosti.

Kada je riječ o kontakt točki BiH s Europolom, Cikotić je naveo da je to pitanje riješeno u smislu dosljedne primjene dokumenta koje je BiH u decembru potpisala s Europolom.

Odgovarajući izaslanici Marini Pendeš na pitanja u vezi s migrantskom krizom u BiH, Cikotić je rekao da je Vijeće ministara 16. prosinca usvojilo informaciju Ministarstva sigurnosti s planom mjera i aktivnosti za efikasno upravljanje migrantskom krizom.

Prema njegovim riječima, informacija sadrži sedam prioriteta i za njezino provođenje predviđeno je 215 milijuna KM, od kojih dva milijuna iz proračuna, 190 iz donacija i ostatak kao kombinacija proračuna i donacija.

Među prioritetima su, između ostalog, jačanje Granične policije BiH u svrhu bolje kontrole granice s ciljem sprečavanja ilegalnih migracija, novi prihvatni centri za migrante, vraćanje migranata u matične zemlje, kao i jačanje kapaciteta za azil.

Cikotić je rekao da je Granična policija s ciljem sprječavanja ilegalnih prelazaka granice ostvarila dobru suradnju s nadležnim institucijama Crne Gore i Srbije, te da je predviđeno kadrovsko i materijalno jačanje Granične policije BiH.

On je podsjetio izaslanike da su na osnovu odluke Predsjedništva BiH 4. prosinca BiH i Pakistan potpisali sporazum o readmisiji i dodao da će delegati taj sporazum dobiti kada dođe na ratifikaciju.

Kopirati
Drag cursor here to close