Što su političari poželjeli građanima povodom Dana državnosti
Političari poslali čestitke povodom Dana državnosti

Što su političari poželjeli građanima povodom Dana državnosti

Vijesti / Politika | 25. 11. 2018. u 10:13 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio je svim građanima BiH čestitku povodom 25. studenog, Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

''Na Prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a u Mrkonjić-Gradu, 25. studenog 1943., obnovljena je državnost Bosne i Hercegovine, a naša zemlja definirana kao država koja ravnopravno pripada svim njenim narodima i građanima.

Obnovom državnosti i potvrdom multietničnosti, postavljen je temelj na kojem i počiva i današnja međunarodno priznata i neovisna Bosna i Hercegovina.

Unatoč mnogim otporima, naša zemlja je na putu jačanja unutrašnjeg i vanjskog suvereniteta, kroz proces reintegracije i jačanja institucija, te proces integrisanja u Europsku uniju i NATO, kao okvir za prosperitetnu i sigurnu budućnost.

Na svima nama je da doprinosimo razvoju tih procesa, jer kroz njih jača Bosna i Hercegovina, kao cjelovita i demokratska država, u kojoj je svaki građanin ravnopravan na svakom pedlju - navodi se u čestitki.

Džaferović ističe da ovaj datum podsjeća na povijesnu odgovornost naše generacije da čuva i brani vrijednosti, koje se vezuju uz državnost naše zemlje, jer upravo je ona okvir za slobodu i dostojanstvo svih građana i naroda, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Borba građana nije bila samo izraz državotvorne svijesti

Čestitkama se pridružio i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Istaknuo je da su prije tačno 75 godina građani i narodi Bosne i Hercegovine u uvjetima rata i okupacije, prevođeni antifašističkim pokretom uspjeli obnoviti tisućugodišnju državnost Bosne i Hercegovine, čime je stvoren okvir za opstojnost naše države, kao i pretpostavka za njenu neovisnost i suverenost.

Komšić je naveo da borba građana Bosne i Hercegovine nije bila samo izraz državotvorne svijesti nego i manifestacija civilizacijskih vrijednosti na kojima uostalom danas počivaju moderne demokratske zemlje.

''Prisjećajući se principa ZAVNOBiH-a, u obvezi smo da obnovimo državotvornu svijest, osjećaj privrženosti i odgovornosti prema državi Bosni i Hercegovini, kako bi naša država i njene institucije što odlučnijim koracima krenule ka punopravnom članstvu u NATO-u i Europskoj uniji, ali i svijest o potrebi mira, suradnje, stabilnosti, socijalne pravde i jednakih šansi za sve naše građane. U nadi i vjeri da ćemo svi zajedno, uzimajući za uzor generaciju koja se suprotstavila svakoj vrsti nepravde i ne dijeleći se po bilo kojoj identitetskoj osnovi, graditi bolje i pravednije društvo, jaču i prosperitetniju državu, čestitam građanima Bosne i Hercegovine 25. studeni, Dan državnosti'', rekao je Komšić.

Izetbegović: Sjetimo se žrtava

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović čestitao je Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

''Svim građanima BiH u zemlji i inozemstvu upućujem iskrene čestitke povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine'', naveo je Izetbegović te podsjetio da su narodi Bosne i Hercegovine na taj dan prije 75 godina hrabro digli glas protiv fašizma i obnovili državnost domovine.

Dodao je da je na zasjedanju ZAVNOBIH-a potvrđena državnost i multietničnost BiH, kao i ravnopravnost svih ljudi koji u njoj žive, te da su to temelji na kojima je sazdana i današnja Bosna i Hercegovina.

''Unatoč onima koji bi da te temelje poljuljaju Bosna i Hercegovina je sačuvala svoje bit će i napreduje k obitelji modernih europskih zemalja. Obilježavanje Dana državnosti je prilika da se sjetimo svih onih koji u proteklim desetljećima nisu žalili položiti živote u borbi za slobodnu, demokratsku i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu, lišenu bilo kakve vrste diskriminacije.

Neka nam njihova žrtva bude trajno podsjećanje na obvezu da ne posustanemo na putu izgradnje uspješne i funkcionalne BiH, po mjeri svih njenih naroda i građana'', naveo je Izetbegović u čestitki.

Zvizdić: Napredujemo na europskom putu

I predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić uputio je čestitku.

''25. studeni1943. godine je dan koji ne smijemo zaboraviti i koga se s ponosom moramo sjećati kao dana obnove državnosti i ideje moderne i suverene Bosne i Hercegovine, zajedničke i nedjeljive domovine svih njenih ravnopravnih naroda i građana.

Danas kad napredujemo na europskom putu, kad smo u procesu kontinuiranih reformi, slobodarski i demokratski ideali i duh ZAVNOBiH-a su živi i potrebni našem društvu da bi očuvali i nastavili tradiciju zajedničkog života isprepletenog različitim kulturama i religijama u našoj jedinoj domovini.

Sami smo kreatori i kovači naše mirne budućnosti i ukupnog prosperiteta i pozivam vas da svi zajedno, svojim kontinuiranim radom za opće dobro gradimo budućnost naše domovine na antifašističkim, slobodarskim i demokratskim idealima ZAVNOBiH-a. Na takvim idealima, antifašizmu, slobodi, solidarnosti i jednakosti je utemeljena i današnja Europa.

Dragi moji sugrađani, Bosanci i Hercegovci, čestitam vam Dan državnosti naše jedine domovine Bosne i Hercegovine'', navodi se u čestitki predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, saopćila je Služba za informiranje VM BiH.

Čavara: U duhu zajedništva graditi demokraciju

I predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara uputio je čestitku građanima.

''U ime Federacije BiH i svoje osobno, svim stanovnicima Federacije BiH i BiH čestitam Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Neka nam današnji dan bude nadahnuće za daljnju borbu za punu ravnopravnost i jednakost svih konstitutivnih naroda, jer Bosna i Hercegovina je zajednička domovina svih nas'', istaknuo je Čavara u čestitki.

Podsjeća da je usvajanjem Rezolucije na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić-Gradu izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, "koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude zbratimljena Bosna i Hercegovina u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost i jednakost svih Srba, Muslimana i Hrvata“.

''U duhu tog zajedništva nastavimo graditi demokratsku i naprednu BiH, buduću članicu Europske unije, u kojoj će svi imati jednaka prava i sigurnu budućnost. Sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine!'', kaže se u čestitki predsjednika FBiH.

Salkić: Jednaka prava za sve

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić danas je, povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, uputio čestitku svim građanima Bosne i Hercegovine u domovini i inozemstvu.

Salkić je podsjetio da je Bosna i Hercegovina svoju državnost obnovila 25. studenoga 1943. na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić-Gradu, kada su potvrđene njene povijesne granice. Tada su se delegati iz cijele zemlje čvrsto opredijelili da Bosna i Hercegovina bude država ravnopravnih građana, zasnovana na temeljima antifašizma.

''Izgradnja moderne i europske Bosne i Hercegovine, utemeljene na vrijednostima ZAVNOBIH-a, danas nema alternativu. Zbog toga, danas je neizmjerno važno, da se svi zajedno snažnije okrenemo ka stvaranju države u kojoj će svi građani imati jednaka prava na svakom pedlju Bosne i Hercegovine. Važno je da takvo opredjeljenje pokažemo djelima, uz poštivanje i uvažavanje civilizacijskih vrijednosti modernog društva. Naše različitosti, koje su višestoljetno bogatstvo ove zemlje, moramo usmjeriti u izgradnju boljeg života za sve građane'', rekao je Salkić.

Dodao je da će, iako postoje osporavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, datuma na kojeg su prije 75 godina pečat stavili građani svih nacionalnosti, vjerujući u ideju multietnične države, ovih dana jedan od najznačajnijih datuma u tisućugodišnjoj povijesti biti obilježen širom naše domovine i dijaspore.

Salkić je istaknuo da njegovanje tog značajnog datuma u Zvorniku, Janji, Bratuncu, Srebrenici i drugim krajevima bh. entiteta RS, pokazuje da su Bošnjaci opredijeljeni za izgradnju jedinstvene i demokratske države u kojoj se uvažavaju i poštuju prava svih građana.

''Bošnjaci u ovom dijelu zemlje pokazuju i da su garant očuvanja Bosne i Hercegovine u granicama potvrđenim na zasjedanju ZAVNOBIH-a. Naše opredjeljenje je da gradimo zemlju istrajavajući na istini i pravdi, a naš najveći prioritet mora biti razvoj ekonomije i zapošljavanje svih naših građana. Posebnu pozornost moramo posvetiti Bošnjacima u bh. entitetu RS, kojima je uz realizaciju ekonomskih projekata neophodno obezbijediti radna mjesta. Ovih dana, kada slavimo Dan državnosti, moramo se obvezati da ćemo neumorno nastaviti razvijati i učvršćivati veze sa bh. građanima koji žive u inostrantvu, a koji su neodvojivi dio naše domovine'', kazao je Salkić.

Kopirati
Drag cursor here to close