Novoimenovana

Češka veleposlanica kod Komšića

Veleposlanica Hlavsova, navode, je iskazala opredijeljenost Češke za nastavak kontinuirane potpore Bosni i Hercegovini na euroatlantskom putu.
Vijesti / Politika | 20. 01. 2020. u 14:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić primio je vjerodajno pismo novoimenovane veleposlanice Češke Republike u Bosni i Hercegovini Ivane Hlavsove, priopćeno je u ponedjeljak iz Predsjedništva BiH.

Komšić je izrazio zahvalnost za kontinuiranu potporu koju Češka, kako bilateralno, tako i kao članica Višegradske skupine, daje Bosni i Hercegovini na putu ka Europskoj uniji  i NATO-u. 

Naglasio je da je za BiH veoma značajna potpora i ubuduće, posebice u kontekstu sticanja statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji, nakon što se ispune mjere i preporuke iz Mišljenja Europskog povjerenstva o zahtjevu BiH za članstvo u Europskoj uniji.

Veleposlanica Hlavsova, navode, je iskazala opredijeljenost Češke za nastavak kontinuirane potpore Bosni i Hercegovini na euroatlantskom putu.

Foto: Predsjedništvo BiH / Veleposlanica Hlavsova i Komšić

Istaknula je da je upravo potpora proširenju Europske unije jedan od glavnih ciljeva češkog predsjedanja Višegradskom skupinom.

Tijekom susreta je naglašeno da su bilateralni odnosi BiH i Češke dobri i bez otvorenih pitanja, ali da postoji potreba za unapređenjem ekonomskih odnosa.

Posebice je istaknuta uspješna suradnja Bosne i Hercegovine i Češke u području obrazovanja i kulture.

Rečeno je da su dobri odnosi dviju zemalja zasnovani na povijesnim, jakim i dugotrajnim vezama, posebice zbog činjenice da u BiH živi stara češka zajednica, kao i da bh. građani dugi niz godina žive u Češkoj.

Predsjedatelj Komšić je tijekom susreta zahvalio i na sveukupnoj pomoći koju Češka zadnjih godina realizira kroz projekte u Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close