Špirić

Čekamo da zaraste velika rana SDA

Špirić je rekao da bi to bio "nastavak procesa `komšićizacije` BiH u kojoj samo jedan narod može biti konstitutivan, a ostali bi trebali dobiti mrvice sa stola".
Vijesti / Politika | 06. 06. 2019. u 13:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić izjavio je da formiranje vlasti na razini BiH bez SNSD-a i HDZ-a BiH ne bi imalo nikakvog smisla i da bi BiH uvelo u još veću krizu nego što je sada.
Špirić je rekao da bi to bio "nastavak procesa `komšićizacije` BiH u kojoj samo jedan narod može biti konstitutivan, a ostali bi trebali dobiti mrvice sa stola". 

"Izbacivanje iz buduće vlasti dvije stranke koje imaju apsolutni legitimitet naroda koje predstavljaju jeste podrivanje temelja BiH, Daytonskog sporazuma i svega onoga što BiH predstavlja. Neki se mogu igrati brojevima i iznositi teorije o sastavljanju nove vlasti, ali trebaju znati da samo izborni pobjednici mogu činiti buduću vlast. Sve ostalo je rušenje temelja BiH", rekao je Špirić. 

Odgovarajući na pitanje kada se može očekivati formiranje Vijeća ministara, Špirić je naglasio da je to pitanje za bošnjačke predstavnike koji su istinski kočničari procesa formiranja vlasti na razini BiH. 

"Ne znam da li čekamo izbore u SDA, Islamskoj zajednici ili da padne kantonalna Vlada u Sarajevu, što je velika rana SDA. Ali, uglavnom čekamo nešto od toga ili sve to da bi bio završen proces formiranja vlasti na razini BiH. U međuvremenu, priča o opstrukcijama želi se prebaciti na Republiku Srpsku, pa čak djelomično i na Hrvate, ali to nije istina. Bošnjački blok je izričito odgovoran što još nemamo novo Vijeće ministara", naglasio je Špirić. 

On je ocijenio da SDA ima problem za svako rješenje i da se još jednom pokušava provesti recept prema kojem se izaziva kriza čiji je cilj da natjera međunarodnu zajednicu na intervenciju. 

"U tim slučajevima su odluke međunarodnih faktora svaki put išle u korist Bošnjaka. Bošnjačka politika je do sada bezbroj puta namjerno gurala BiH u krizu, izazivala intervenciju međunarodne zajednice, a nakon toga dobijala što je željela. To je bio princip po kojem je BiH funkcionirala, a na snagu su stupala rješenja kojim su se rušila garantirana prava Srba i Hrvata", dodao je Špirić. 

Prema njegovim riječima, BiH nisu potrebne intervencije međunarodne zajednice, nego dogovori u kojima će se poštovati prava konstitutivnih naroda "i vrijeme je da neki to shvate". 

Kopirati
Drag cursor here to close