Vlast uspostaviti na programskom principu

CCI: Politička korupcija se ne smije tolerirati!

Uspostavljanje vlasti na političkoj korupciji, tzv. 'kupovanjem izaslanika', direktan je atak na demokraciju, prevara građana i rušenje institucija sustava'', poručuju iz CCI-ja
Vijesti / Politika | 22. 10. 2018. u 17:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centri civilnih inicijativa pozivaju političke stranke na svim nivoima da intenziviraju međusobne kontakte i razgovore o mogućim koalicijama, kako se dragocjeno vrijeme ne bi nepotrebno gubilo, na štetu građana.

''CCI inzistira pritom, da se vlast ne uspostavlja na “matematičkom” nego na programskom principu. Odnosno, da se ne vrši podjela vlasti između koalicijskih partnera i uspostavljaju vlade čijim će se ministarstvima upravljati iz stranačkih centrala, nego da se kreiraju transparentni programski ciljevi na kojima će vlast zajednički raditi'', priopćeno je iz CCI-ja, odakle pozivaju nadležne organe (SIPU i tužiteljstvo) da promptno reagiraju na sve potencijalne slučajeve političke korupcije, u procesu postizbornog konstituiranja vlasti, kako bi ta vlast imala stvarni izborni legitimitet.

''Uspostavljanje vlasti na političkoj korupciji, tzv. “kupovanjem izaslanika”, direktan je atak na
demokraciju, prevara građana i rušenje institucija sustava, kroz širenje nepovjerenja u njihovu legalnost i legitimnost. I, samim tim, kazneno je djelo. Masovnost napuštanja stranaka na čijim su listama ušli u skupštine, od strane izaslanika u proteklom mandatu i pojedini slučajevi formiranja vlada za koje je u javnosti stvoreno uvjerenje da su neupitni rezultat korupcije, a koji od strane nadležnih organa nikad nisu istraženi i procesuirani, krajnje su zabrinjavajući. I, s obzirom na muk s kojim su propraćeni od tih organa, izazivaju sumnju u projektiranu neovisnost policijsko-sudskog aparata od političkog utjecaja'', kažu iz CCI-ja.

Dodaju, da takvi slučajevi,  kad god se pojavi sumnja u njihovo postojanje, moraju biti detaljno i brzo istraženim a o rezultatima istrage javnost u potpunosti upoznata.

''Takvi slučajevi, naravno – moraju biti strogo sankcionirani, ako se sumnje u korupciju potvrde. Dakle – politička korupcija se ne smije tolerirati. Protiv nje se mora boriti'', poručili su iz CCI-ja.

Kopirati
Drag cursor here to close