Analiza stanja

CCI: Građani BiH skoro nikako ne sudjeluju u planiranju rada institucija

Kako bi razumjeli prepreke učešću građana u procesu planiranja predstavnici CCI-a uputili su institucijama vlasti u BiH upitnik s pitanjima u vezi programiranja rada.
Vijesti / Politika | 18. 12. 2017. u 15:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mehanizmi predviđeni postojećim zakonima u BiH pokazuju da je zanemarljiv efektivni utjecaj građana u planiranju rada institucija vlasti odnosno više služi ispunjavanju forme nego stvarnoj mogućnosti uključivanja zainteresirane javnosti, rekla  je Lejla Deronja Suljić, jedna od autorica Analize o učešću javnosti u procesu programiranja rada u institucijama vlasti u BiH, koju su Centri civilnih inicijativa predstavili u Sarajevu.  

Kako bi razumjeli prepreke učešću građana u procesu planiranja predstavnici CCI-a uputili su institucijama vlasti u BiH upitnik s pitanjima u vezi programiranja rada.

Jedno od njih odnosilo se na mogućnost uključivanja šire javnosti u kreiranje godišnjeg plana rada institucija vlasti u BiH. Odgovori su, istaknula je Deronja Suljić, pokazali da je mogućnost učešća  građana  propisana na županijskoj razini i to kod nekoliko županija (SBŽ, ZDŽ, SŽ), dok ona nije precizirana u aktima institucija na višim razinama.

''Za suradnju vlasti i civilnog društva na državnoj razini potpisani Sporazum o suradnji Vijeća ministara i nevladinog sektora u BiH podrazumijeva uključenost u dijalog za planiranje i provođenje mjera koje se u isključivoj nadležnosti BiH, dok generalno fokus cijelog procesa treba biti na rješenjima i iznalaženju mehanizama za planiranje rješenja za unapređenje stanja u pojedinim oblastima i pitanjima na svim razinama'', kazala je Deronja Suljić.

Navodeći da rezultati istraživanja javnog mijenja u BiH govore da još uvijek mali postotak građana sudjeluje u političkom životu ili bar vjeruje u efikasnost građanskog učešća sugerira da se postupanje institucija mora promijeniti, a javni angažman značajno proširiti.  

U postojećem zakonodavstvu ne postoje izričite odredbe kojim se neposredno uređuje učešće civilnog društva u procesu odlučivanja odnosno izradu javnih politika.

''Upravo je to dio političkih uslova za članstvo u Europsku uniju. Po uzoru na EU standarde i iskustva zemalja regije aktivna uloga, podjela i preuzimanje odgovornosti svih aktera trebala bi imati posebnu važnost na europskom putu Bosne i Hercegovine u svakom segmentu'', poručila je koordinatorica za odnose s medijima CCI-a  Ana Lučić povodom predstavljanja navedene Analize.

Kopirati
Drag cursor here to close