O prekidu sjednice

Čavara: Premijer i dopremijeri trebaju riješiti probleme u Vladi FBiH

''Razgovarali smo kako prevazići trenutnu krizu u Vladi Federacije BiH i probleme koje partneri u vlasti vide različito''
Vijesti / Politika | 14. 02. 2018. u 19:19 Fena
Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara
Kopirati

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara razgovarao je danas s premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem i dopremijerima, ministricom financija Jelkom Milićević i ministrom rada i socijalne politike Veskom Drljačom, u vezi s nedavnim prekidanjem sjednice Federalne vlade.

''Razgovarali smo kako prevazići trenutnu krizu u Vladi Federacije BiH i probleme koje partneri u vlasti vide različito. Dogovorili smo da u idućim danima sudionici današnjeg sastanka vide kako doći do rješenje'', kazao je Čavara novinarima nakon susreta. Istakao je da se partneri u vlasti trebaju vratiti u zonu dogovora, a ne u zonu sukoba, da bi problemi mogli biti rješavani.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sukob će naškoditi svima nama i odraziti se na svakog stanovnika FBiH'', naveo je Čavara. Naglasio je da izbor direktora i zamjenika direktora Porezne uprave FBiH nije jedino pitanje zbog kojeg je prekinuta sjednica, ali da je ''kap koja je prelila čašu''.

Smatra da je i današnji sastanak put ka rješavanju problema. Premijer Novalić je rekao da je ovo prvi put u ovom sastavu Vlade FBiH da sjednica bude prekinuta, ali da se pokušava problem prevazići. - Dogovorili smo da u ponedjeljak unutar Vlade nađemo rješenje i da vidimo šta je zakonito - naveo je Novalić. Ministrica Milićević je novinarima kazala da je zabrinuta što federalni inpektori koji su zaposleni u Poreznoj upravi, a koji su se prijavili na konkurs za direktora te uprave, nisu prešli prag na konkursu, odnosno zadovoljili uvjete.

''Nama Porezna uprava na jednom čovjeku stoji. Za zamjenika direktora prijavljeno je pet kandidata, niko nije prešao prag. Logika je da ponovimo proceduru '', navela je Milićević. Premijer Novalić je nakon prekidanja sjednice na konferenciji za medije kazao da je sjednicu prekinuo štiteći zakonitost i transparentnost rada.

Kopirati