''Pravi štetu''

Čavara 'opleo' po Žuljeviću: Izmišlja priče, a blokira stotine milijuna investicija u FBiH

Čavara kaže da osim Žuljevića trebaju odgovarati i svi oni koji smatraju da je važnije pričati priče i blokirati izbor, a ne omogućiti da jedna važna institucija funkcionira.
Vijesti / Politika | 09. 09. 2021. u 07:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik FBiH Marinko Čavara smatra da Aner Žuljević (SDPBiH), izaslanik u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, treba odgovarati za blokadu stotina milijuna KM investicija u FBiH.

Osvrćući se na Žuljevićevu najavu da na današnjoj sjednici Doma neće podržati Odluku o razrješenju i imenovanju članova Komisije za vrijednosne papire FBiH bez uvida u konkursnu dokumentaciju, Čavara kaže za Oslobođenje da osim Žuljevića trebaju odgovarati i svi oni koji smatraju da je važnije pričati priče i blokirati izbor, a ne omogućiti da jedna važna institucija funkcionira.

Žuljević je, između ostalog, na Facebooku naveo “da je Čavara jedini koji sve dileme može razjasniti ukoliko ne krije nešto u što godinama sumnjaju mnogi, pa čak i oni koji su konkurirali na poziciju člana Komisije, a nisu prošli, iako pojma nemaju kako su bodovani”.

''Ja se samo mogu nasmijati na sve to i reći da je to jedan jeftini spin gospodina Žuljevića koji blokira stotine milijuna investicija u FBiH pod nekim izgovorima koji su neutemeljeni na zakonu. Sva procedura izbora članova Komisije za vrijednosne papire FBiH je provedena sukladno zakonu. Svi oni koji su imali pravo uvida u dokumentaciju su napravili uvid u Uredu predsjednika FBiH zajedno sa članovima Povjerenstva za izbor Komisije. Sva procedura je u potpunosti i sukladno zakonu provedena, a to što neko, bez obzira na štete za FBiH, blokira izbor članova Komisije, druga je priča. Neka svatko snosi odgovornost za posljedice koje njegovo ponašanje i njegove odluke donose svima u FBiH'', rekao je Čavara.

Pri tome naglašava da Žuljević nema pravo na kompletnu dokumentaciju iz javnog natječaja, te da su svi oni koji su tražili pristup dokumentaciji to i dobili sukladno zakonu.

''Mi moramo poštovati Zakon o zaštiti osobnih podataka i sve druge zakone. Prema tome, Žuljević izmišlja priče o nekoj nezakonitoj proceduri, a ne želi da omogući da Komisija za vrijednosne papire nakon toliko vremena profunkcionira. Ponavljam, neka svatko odgovara za svoje postupke'', ističe Čavara.

Dom naroda će se danas izjasniti o Odluci o razrješenju i imenovanju članova KVP-a, koju je donio Čavara uz suglasnost dvoje potpredsjednika Milana Dunovića i Melike Mahmutbegović.

Zastupnički dom je 5. srpnja potvrdio Odluku kojom se zbog isteka mandata razrješuju dužnosti predsjednik Komisije Hasan Ćelam i član Matej Živković, a novi članovi su Adnan Zukić (predsjednik), Matej Živković, zamjenik predsjednika, te članovi Predrag Mlađen, Esad Dželilović i Romeo Zelenika. Za potvrdu Odluke potrebno je 30 glasova izaslanika.

''Ukoliko Odluka ne bude potvrđena, ja ću po žurnom postupku provesti novu proceduru natječaja, ponovo imenovati Povjerenstvo koje će vršiti izbor kandidata i opet predložiti Parlamentu. Nažalost, ta procedura može trajati minimalno tri mjeseca, a opet je pitanje da li za tri mjeseca možemo sve završiti. Ali, uz ovu konstelaciju odnosa i ovakve stavove Žuljevića i njemu sličnih, jasno je da je cilj blokirati rad Komisije, a ne znam iz kojih razloga i ne znam da li je to vrijedno tolike štete svim stanovnicima FBiH'', zaključuje Čavara.

Kopirati
Drag cursor here to close