Prijedlozi

Čampara: Prijedlog Izbornog zakona SDP-a i DF-a korespondira s prijedlogom SDA

Član Predsjedništva Stranke demokratske akcije Aljoša Čampara izjavio je za Faktor da se radi o dobroj osnovi prijedloga.
Vijesti / Politika | 21. 11. 2017. u 11:29 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Fena

Prijedlog izbornog zakona SDP-a i DF-a po sadržaju odgovara i korespondira s prijedlogom izbornog zakona koji je SDA predložila u državnom Parlamentu, izjavio je danas za Faktor član Predsjedništva Stranke demokratske akcije Aljoša Čampara.

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH i Demokratska fronta (DF) uputili su nedavno u Parlament Federacije BiH prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH. Tim prijedlogom istaknuto je da se rješava pitanje izbora izaslanika u Doma naroda te da se na taj način provode i principi presude Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića, ali i principi Venecijanske komisije.

Prijedlog te dvije stranke naišao je na odobravanje i kod nekih drugih političkih subjekata, ali problem bi mogao biti to što je zakon upućen, kako se ističe, "u pogrešan parlament".

Član Predsjedništva Stranke demokratske akcije Aljoša Čampara izjavio je za Faktor da se radi o dobroj osnovi prijedloga.

''Prijedlog izbornog zakona SDP-a i DF-a po sadržaju odgovara i korespondira s prijedlogom izbornog zakona koji je SDA predložila u državnom Parlamentu, ali ostaje pravna dilema koji nivo vlasti treba rješavati pitanja uređenja Doma naroda, tako da bi dobro bilo da SDP-ov i DF-ov prijedlog u Parlament FBiH ide po redovnoj proceduri, kako bi se razmotrila ova pitanja i riješila dilema u vezi sa nadležnostima državnog Doma naroda'', kazao je Čampara za "Faktor".

Kopirati
Drag cursor here to close