Usuglašen prijedlog teksta

Dogovoreni detalji prijedloga zakona o demobiliziranim borcima

Usuglašeno je i nekoliko ključnih stavki koje su od ranije zahtijevali borci.
Vijesti / Politika | 27. 03. 2019. u 18:24 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radna grupa u kojoj su predstavnici boraca i resornih federalnih ministarstava, zajedno s predstavnicima parlamentarnog odbora za boračka pitanja, usuglasila je na današnjem sastanku prijedlog teksta zakona o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih obitelji, koji će biti upućen u proceduru Vladi Federacije Bosne i Hercegovine. 

To je za Fenu nakon ovog sastanka potvrdio federalni ministar za pitanja boraca i invalida obramebno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

Ključne stvari

Prema njegovom obrazloženju, usuglašeno je i nekoliko ključnih stavki koje su od ranije zahtijevali borci. Prva je da treba uspostaviti i objaviti jedinstveni registar boraca, a druga da se propišu egzistenacijalne novčane mjesečne naknade demobiliziranim borcima starim 57 i više godina, koji sada nemaju primanja veća od pola minimalne mirovine isplaćene u prosincu 2018. u FBiH.

Uvjet je i da su ovi pojedinci najmanje godinu dana u evidenciji nezaposlenih, a u odbrambenim jedinicama tijekom rata su proveli najmanje 12 mjeseci. 

Za njih je predviđena egzistencijalna mjesečna novčana naknada od po pet KM za svaki mjesec proveden u borbi.

50 milijuna KM za godišnju promjenu zakona

Godišnja financijska primjena zakona ne trebaju premašivati 50 milijuna KM. Ako se broj korisnika bude povećavao, primjerice s protokom životnih godina, pa navedeni iznos ne bude dovoljan, Vlada će donositi odluku o isplatnom koeficijentu u skladu sa zakonima o proračunu i izvršenju proračuna. 

Ministar Bukvarević naglašava da je opredjeljenje sudionika današnjeg sastanka bilo da treba usuglasiti realan i provodiv prijedlog, pa se on nada da će tekst biti prihvatljiv i Vladi odnosno Parlamentu. 

Radnu grupu koja je danas zasjedala oformila je Federalna vlada nakon što je Zastupnički dom Parlamenta FBiH zadužio 28. veljače Vladu da u roku od 30 dana usaglasi prijedlog teksta ovog zakona i uputi ga u parlamentarnu proceduru. Zaključkom je naloženo da se tekst usuglasi zajedno s predstavnicima Koordinacije boraca i kampa boraca, kao i s parlamentarnim odborom za boračka pitanja. 

Kopirati
Drag cursor here to close